Υπογεννητικότητα στα πολικά αρκουδάκια.

Λιγότερα πολικά αρκουδάκια γεννιούνται στον κόλπο Χάντσον στον Καναδά, όπως αναφέρει νέα έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Nature Communications»

Ο λόγος; Το λιώσιμο των πάγων.

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες εξέτασαν επιστημονικά δεδομένα από το 1990 και μετά και διαπίστωσαν ότι όσο αυξανόταν η θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να λιώνουν οι πάγοι, τόσο μειωνόταν ο ρυθμός γεννήσεων των πολικών αρκούδων.

Οι θηλυκές αρκούδες κυνηγούν φώκιες συνήθως την άνοιξη, για να εξασφαλίσουν αρκετή ενέργεια για τους επόμενους μήνες, καθώς, όταν κυοφορούν, μένουν μέσα στη φωλιά τους. Όσο λιώνουν οι πάγοι, τόσο μειώνεται η κυνηγετική περίοδος και οι αρκούδες δεν αποθηκεύουν λίπος για τους μήνες της κύησής τους.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι, αν οι πάγοι στον κόλπο Χάντσον λιώσουν έναν μήνα νωρίτερα συγκριτικά με το 1990, τότε το 40% με 73% των νεογέννητων δεν θα επιβιώσει.

Αν οι πάγοι λιώσουν δύο μήνες νωρίτερα, τότε το 55% με 100% των πολικών αρκούδων που κυοφορούν δεν θα φθάσει καν μέχρι τη γέννα.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr

Σχόλια