Αυστραλία: Πλημμύρες και κυκλώνας «χτύπησαν» τα κοράλια.

Οι αυστραλιανές αρχές πιστεύουν ότι θα χρειαστούν πάνω από δέκα χρόνια για να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκάλεσαν οι τεράστιες πλημμύρες του Ιανουαρίου και ο κυκλώνας «Γιάσι» στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο, στη βορειοανατολική ακτή της Αυστραλίας. Ήδη κομμάτια κοραλλιών ξεβράζονται στις ακτές.

Ο κυκλώνας Γιάσι, κατηγορίας 5, χτύπησε τη βοειοανατολική ακτή τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Αν και είναι πολύ νωρίς για να στείλουν δύτες και να εκτιμήσουν τις ζημιές, εντούτοις λένε πως τα κοράλια υπέστησαν μεγάλη καταστροφή από τους ανέμους ταχύτητας ως και 290 χλμ. την ώρα.
«Οι κυκλώνες καταστρέψουν τους κοραλλιογενείς υφάλους, οι οποίοι είναι ιδιαίτερα ευπαθείς στα ρηχά νερά. Τα κοράλια σπάνε και ολόκληροι ύφαλοι ζωντανών κοραλιών μπορούν να πεθάνουν, κάτι που επηρέαζει τη συνολική αποικία των οργανισμών αυτών», σχολιάζει στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ο Νικ Γκράχαμ, ερευνητής του πανεπιστημίου Τζέιμς Κουκ.
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος της Αυστραλίας, που εκτείνεται σε επιφάνεια 354.000 τετρ. Χλμ., έχει ήδη επηρεαστεί από τις τεράστιες πλημμύρες που έπληξαν το Κουίνσλαντ, όταν διάφορα υλικά, ιζήματα, σκουπίδια, κλπ. κατέληξαν στη θάλασσα και τις βορειοανατολικές ακτές, λένε οι ειδικοί.
«Οι κυκλώνες συγκαταλέγονται στα φυσικά φαινόμενα που επηρεάζουν πολύ έντοντα το οικοσύστημα των κοραλλιογενών υφάλων. Ωστόσο κάθε κυκλώνας επηρεάζει ένα συγκεκριμένο σημείο των υφάλων, ενώ η κλιματική αλλαγή για παράδειγμα προκαλεί λεύκανση κοραλιών σε μεγάλη κλίμακα», τονίζει ο επικεφαλής του θαλάσσιου πάρκου του Μεγάλου Κοραλλιογενή Ύφαλου, Ράσελ Ρέϊχετ.    
Η άνοδος της θερμοκρασίας των ωκεανών που προκαλείται λόγω της κλιματικής αλλαγής στον πλανήτη, μεγαλώνει τη συχνότητα των κυκλώνων τύπου Γιάσι.
Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Ύφαλος συμπεριλαμβάνεται στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.enet.gr

Σχόλια