Ξυλεία με «πράσινο» πιστοποιητικό.

 
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΞΥΛΕΙΑ από το Μαίναλο θα μπορεί να προμηθεύεται σύντομα ο Ελληνας καταναλωτής. Στο εξής, δηλαδή, θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει εγχώρια δασικά προϊόντα με τη σιγουριά ότι προέρχονται από δάσος το οποίο διαχειρίζεται με τρόπο που εξασφαλίζει τη μακροβιότητά του. Επίσης, θα γνωρίζει τόσο την προέλευση της πρώτης ύλης όσο και όλα τα στάδια επεξεργασίας της μέχρι το τελικό προϊόν.

Το δάσος του Μαινάλου έχει αποκτήσει πιστοποιητικό αειφορικής διαχείρισης από το 2004, όμως έκτοτε κανένα προϊόν που να φέρει την ειδική διεθνή σφραγίδα πιστοποίησης FSC δεν έχει κυκλοφορήσει στην αγορά. Κι αυτό γιατί, μέχρι σήμερα, δεν επιτρεπόταν η αναγραφή του αριθμού πιστοποιητικού στα τιμολόγια πώλησης της παραγόμενης ξυλείας, με αποτέλεσμα, ενώ το δάσος πληρούσε όλες τις προδιαγραφές της ορθολογικής διαχείρισης, αυτό να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συγκριτικό πλεονέκτημα για την αγορά.

«Παρότι υπήρξε κατά καιρούς ζήτηση από διάφορους αγοραστές, δεν μπορούσε να γίνει ανίχνευση στην αλυσίδα παραγωγής ούτως ώστε να υπάρχει η σφραγίδα στο τελικό προϊόν», εξηγεί ο δρ Δασολογίας και επιστημονικός συνεργάτης του WWF Ελλάς Νίκος Γεωργιάδης, ο οποίος συμμετείχε από την αρχή στη διαδικασία πιστοποίησης του Μαινάλου.

«Αυτό δεν σημαίνει, βέβαια, ότι γενικά η διαχείριση των περισσότερων ελληνικών δασών που δεν είναι πιστοποιημένα είναι κακή», διευκρινίζει ο Ν. Γεωργιάδης και προσθέτει: «Απλώς, δεν υπάρχει κάτι που να το αποδεικνύει. Μέσω του FSC διασφαλίζεται η σωστή διαχείριση, ενώ προστατεύεται το δάσος από τυχόν παρανομίες».

Ανάπτυξη

Το θέμα επανεξετάστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο, μέσω της Ειδικής Γραμματείας Δασών, έδωσε εντολή να αναγράφεται στο εξής ο αριθμός πιστοποιητικού στα τιμολόγια αγοράς ξυλείας από το συγκεκριμένο δάσος.

Σ’ αυτή τη φάση έχει πραγματοποιηθεί ο ολικός επανέλεγχος της διαχείρισης του Μαινάλου για την εξασφάλιση του πιστοποιητικού για τα επόμενα 5 χρόνια. Απαξ και ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και ξεκινήσει κανονικά η υλοτόμηση τον Απρίλιο, υπολογίζεται ότι μέχρι τον Οκτώβριο τα πρώτα προϊόντα θα έχουν φτάσει στην αγορά. Αρχικά θα διοχετευθούν ξύλα, αλλά στη συνέχεια δεν αποκλείεται να πιστοποιηθούν και άλλα δασικά προϊόντα όπως μέλι ή αρωματικά φυτά.

Η πιστοποίηση της αειφορικής διαχείρισης αποτελεί, ούτως ή άλλως, ένα από τα βασικά «εργαλεία» προστασίας που προωθούνται από το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσα από την ανακήρυξη της περιοχής του Μαινάλου σε προστατευόμενη περιοχή (έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura από το 1995).

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΚΑ, έχει βγει ήδη σε διαβούλευση σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο, συμπληρωματικά και προς ενίσχυση της οικολογικής διαχείρισης του δάσους, προάγει την πιστοποίηση του συστήματος διαχείρισης FSC και την προώθησή του στην αγορά. Οπως αναφέρουν οι ίδιοι κύκλοι, αυτό συνάδει με τη στρατηγική για την πράσινη ανάπτυξη και με την προσέγγιση του υπουργείου που δεν βλέπει τις περιοχές Natura ως περιοχές ολικής απαγόρευσης.

Ανταγωνιστικότητα

Σήμερα, το 70% της ξυλείας που χρησιμοποιείται στην Ελλάδα είναι εισαγόμενο. «Τα ελληνικά δάση δεν είναι ανταγωνιστικά, ενώ θα μπορούσαν να αποτελούν σημαντική πηγή εσόδων για το κράτος», επισημαίνει ο Ολύμπιος Βράτιμος, διευθυντής της βιομηχανίας ξύλου Woodman, που δραστηριοποιείται από το 1914 στην Αρκαδία.

«Από το δασικό σύμπλεγμα του Μαινάλου, όπου φύεται ένα εξαιρετικής αντοχής και ποιότητας δασοπονικό είδος, η κεφαλληνιακή ελάτη, θα μπορούσε να παράγονται πάνω από 50.000 κυβικά ξύλου τον χρόνο. Ομως, πέρυσι δεν ξεπέρασαν τα 3.000! Αυτό είναι καταστροφικό. Το δάσος όχι μόνο φθίνει, αλλά γηράσκει κιόλας. Η παραγόμενη ξυλεία δεν είναι πλέον τόσο καλή όσο το 2004, οπότε βγήκε η πρώτη πιστοποίηση», υποστηρίζει ο Ολ. Βράτιμος.

Η Woodman έχει δεσμευτεί ότι, εφόσον βγει το νέο πιστοποιητικό και αναγράφεται στα ξύλα, θα βγάλει πιστοποιημένα προϊόντα από το Μαίναλο. Ούτως ή άλλως, όλα αυτά τα χρόνια χρησιμοποιούσε την πιστοποίηση ως «επικοινωνιακό εργαλείο» στην προώθηση της πριστής ξυλείας της, στηριζόμενη μόνο στην καλή πίστη των πελατών της!

Η διαχείριση, ωστόσο -πόσο μάλλον στο πλαίσιο του FSC- προϋποθέτει την ύπαρξη επαρκούς και εξειδικευμένου προσωπικού στα κατά τόπους δασαρχεία που καλούνται να την εκτελέσουν. Οπως όμως έχουμε τονίσει επανειλημμένα σε αυτές εδώ τις σελίδες, οι υπηρεσίες αυτές είναι υποστελεχωμένες.

«Σήμερα, τα δασαρχεία αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην υλοτόμηση του ξυλώδους όγκου που προβλέπουν οι διαχειριστικές μελέτες κάθε δασικού συγκροτήματος, λόγω τεράστιας έλλειψης προσωπικού, τόσο επιστημονικού όσο και βοηθητικού», τονίζει ο Ολ. Βράτιμος. «Με τον “Καλλικράτη” έγινε μεγάλη μείωση στις οργανικές θέσεις των δασαρχείων, με αποτέλεσμα να μην είμαστε πλέον σίγουροι ότι ο οργανισμός θα μπορέσει να δώσει σε άλλα δάση πιστοποίηση λόγω της έλλειψης προσωπικού», προσθέτει ο Ν. Γεωργιάδης.

Πώς απαντά το ΥΠΕΚΑ; Θα καλύψει τα κενά του δασαρχείου Βυτίνας με μετατάξεις εξειδικευμένου προσωπικού από άλλα δασαρχεία, ενώ όταν θα συσταθεί ο Φορέας Διαχείρισης που ορίζει το Προεδρικό Διάταγμα, θα προχωρήσει στις απαραίτητες προσλήψεις...

Τι είναι το FSC

Μέχρι τις αρχές του 2010, περίπου το 10% της συνολικής δασικής έκτασης του πλανήτη πιστοποιήθηκε από 4 συστήματα δασικής πιστοποίησης. Από αυτήν την έκταση, περίπου το 95% έχει πιστοποιηθεί από τους FSC και PEFC, που αποτελούν τους μεγαλύτερους διεθνείς οργανισμούς δασικής πιστοποίησης.

Και τα δύο αυτά συστήματα ελέγχουν τη δασική διαχείριση με συγκεκριμένα πρότυπα και παρέχουν σήμανση στα παραγόμενα δασικά προϊόντα, με στόχο τη βελτίωση της δασικής διαχείρισης και την εξασφάλιση νέων αγορών, ικανών να απορροφήσουν τα παραγόμενα πιστοποιημένα προϊόντα. Τη μερίδα του λέοντος, αλλά και τη μεγαλύτερη αναγνώριση στην αγορά, κατέχει το FSC.

ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΧΑΪΝΗ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.real.gr

Σχόλια