Κλιματική αλλαγή: Επιταχύνεται απότομα από την ξηρασία στον Αμαζόνιο.



Η καταστροφική ξηρασία που έπληξε τα δάση βροχής του Αμαζονίου κατά το 2010 έχει κάνει τους «πνεύμονες του κόσμου» να παράγουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από ό,τι απορροφούν, επιταχύνοντας έτσι επικίνδυνα την υπερθέρμανση του πλανήτη. Μάλιστα, ομάδα Βρετανών και Βραζιλιάνων επιστημόνων υποστηρίζει ότι η περσινή ξηρασία ήταν πιο έντονη από την υποτιθέμενη «ξηρασία του αιώνα», το 2005.


Σύμφωνα με τις επιστημονικές προβλέψεις, η ξηρασία θα έχει ως αποτέλεσμα την έκλυση περίπου οκτώ δισεκατομμυρίων τόνων διοξειδίου του άνθρακα από τα δάση βροχής, ποσότητα μεγαλύτερη από εκείνη που εκλύουν ετησίως οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η αιτία είναι ότι από πολλά από τα δέντρα που απαρτίζουν τα δάση βροχής ξεράθηκαν και πέθαναν.

Μέχρι τώρα τα πυκνά δάση του Αμαζονίου απορροφούσαν το έναν τέταρτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που παράγονταν παγκοσμίως, γεγονός που τα καθιστούσε κρίσιμης σημασίας «τείχος» ενάντια στην κλιματική αλλαγή και την παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας.

«Αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συντέλεσαν στις δύο μεγάλες ξηρασίες που έπληξαν τα δάση του Αμαζονίου μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία, πράγμα που με τη σειρά του έκανε τα δάση να απελευθερώνουν διοξείδιο του άνθρακα, τότε έχουμε μπει σε μια πολύ ανησυχητική κυκλική πορεία. Για να το θέσω πιο ωμά, οι τρέχουσες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παίζουν ρώσικη ρουλέτα με τα μεγαλύτερα δάση βροχής του κόσμου», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής, Σάιμον Λούις.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ

Σχόλια