Ασία – Ειρηνικός: φόβοι για μεγάλα μεταναστευτικά κύματα λόγω κλιματικής αλλαγής.


 
Οι κυβερνήσεις των κρατών της Ασίας και του Ειρηνικού αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο μαζικής μετανάστευσης χιλιάδων εκτοπισμένων λόγω των πλημμυρών, των καταιγίδων και άλλων ακραίων φαινομένων που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή.

Αυτό επισημαίνεται σε πρόσφατη έκθεση της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ADB), που προειδοποιεί ότι η περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού θα πληγεί πολύ περισσότερο από την κλιματική αλλαγή, γεγονός που θα οδηγήσει σε εσωτερική αλλά και διεθνή μετανάστευση.
Στην έκθεση, με τίτλο «Η Μετανάστευση λόγω της Κλιματικής Αλλαγής Απαιτεί Προσοχή», υπογραμμίζεται επίσης ότι δεν έχει δημιουργηθεί ακόμα διεθνής μηχανισμός για τη διαχείριση των μεγάλων μεταναστευτικών κυμάτων.
«Τα συστήματα προστασίας και βοήθειας είναι ελάχιστα, ανεπαρκή και ελλιπώς συντονισμένα. Οι εθνικές κυβερνήσεις και η διεθνής κοινότητα πρέπει να ενεργήσουν προληπτικά και να λάβουν μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος», τονίζουν οι συντάκτες της έκθεσης.
Η έκθεση εξέτασε τους κλιματικούς κινδύνους και την περίπλοκη  φύση της μετανάστευσης, η οποία δεν οφείλεται μόνο στην κλιματική αλλαγή αλλά και σε οικονομικούς παράγοντες.
Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, έμφαση δόθηκε στην αύξηση της θερμοκρασίας και της στάθμης των θαλασσών, τη μείωση των βροχοπτώσεων, τους μουσώνες, τις πλημμύρες και τους τροπικούς κυκλώνες.
Υπενθυμίζεται ότι οι φονικές πλημμύρες πέρυσι στο Πακιστάν είχαν ως αποτέλεσμα να  εκτοπιστούν μόνιμα, ή έστω προσωρινά, εκατομμύρια άνθρωποι. Στο μεταξύ η Σρι Λάνκα πλήττεται από δεύτερο κύμα πλημμυρών μέσα  σε ένα μήνα. Το 90% των καλλιεργειών ρυζιού κινδυνεύει να καταστραφεί, ενώ 250.000 άνθρωποι αναζητούν διαμονή σε προσωρινά καταφύγια.
«Η περιοχή του Ειρηνικού είναι ιδιαίτερα ευάλωτη λόγω της υψηλής έκθεσης στους περιβαλλοντικούς κινδύνους και της υψηλής πληθυσμιακής πυκνότητας. Ως εκ τούτου τις επόμενες δεκαετίες ενδέχεται να βιώσει πρωτοφανές κύμα μετανάστευσης», επισημαίνεται στην έκθεση της Ασιατικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Να σημειωθεί ότι το συμπέρασμα ότι θα υπάρξει μεγάλο κύμα μετανάστευσης στο εσωτερικό αλλά και μεταξύ των κρατών,  έρχεται σε αντίθεση με την τελευταία μελέτη του Διεθνούς Ινστιτούτου για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που χαρακτηρίζει αβάσιμους τους φόβους για ραγδαία αύξηση των κλιματικών προσφύγων και υποστηρίζει ότι η κλιματική αλλαγή ενδεχομένως θα προκαλέσει εσωτερική μετακίνηση αλλά όχι διεθνή μετανάστευση.
Ωστόσο και οι δυο μελέτες διευκρινίζουν ότι εκτός από την κλιματική αλλαγή, πολλές φορές η μετανάστευση οφείλεται σε οικονομικούς παράγοντες.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια