Ο πιο γρήγορος «δολοφόνος».

Σύμφωνα με Γάλλους ειδικούς, το φυτό Ουτρικουλάρια αποτελεί έναν από τους πιο γρήγορους θηρευτές στη Γη, αφού παγιδεύει και εξοντώνει τα θύματά του κυριολεκτικά αστραπιαία.
Το φυτό αυτό δεν διαθέτει ρίζες με αποτέλεσμα να έχει αναπτύξει κύστες, οι οποίες λειτουργούν ως παγίδες μικροσκοπικών εντόμων, οστρακόδερμων και άλλων οργανισμών (π.χ., πρωτόζωα).

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γκρενόμπλ, χρησιμοποιώντας μια κάμερα υψηλής ταχύτητας που καταγράφει δέκα χιλιάδες καρέ το δευτερόλεπτο, κατάφεραν να απαθανατίσουν λεπτομερώς τον μηχανισμό παγίδευσης που διαθέτει η Ουτρικουλάρια.
Όπως διαπίστωσαν, το φυτό καταφέρνει να πιάσει και να εξοντώσει το θύμα του σε λιγότερο από ένα χιλιοστό του δευτερολέπτου. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, οι επιταχύνσεις που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας αγγίζουν τα 600 G, δηλαδή 600 φορές η δύναμη της βαρύτητας.

Συγκριτικά, οι ειδικοί αναφέρουν ότι σε έναν αστροναύτη κατά τη διάρκεια της απογείωσης ενός διαστημοπλοίου αναπτύσσονται δυνάμεις 3,5 G, ενώ μετά τα 7 G ο άνθρωπος χάνει τις αισθήσεις του. Όπως είναι ευνόητο, λοιπόν, το φυτό διαθέτει μια παγίδα από την οποία είναι πρακτικά αδύνατον να ξεφύγει οποιοσδήποτε ζωντανός οργανισμός.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr

Σχόλια