Η κλιματική αλλαγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε..

Το ζήτημα της κλιματική αλλαγής και τις επιπτώσεις αυτής στην ασφάλεια και τη σταθερότητα συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., στις 11 Φεβρουαρίου 2011 (Security Council 6479th Meeting - 11 Febrouary 2011).

«Η αλλαγή του κλίματος και οι ενεργειακές ελλείψεις έχουν όλο και σοβαρότερες επιπτώσεις στην ανάπτυξη και στην ασφάλεια. Δεν μπορεί να υπάρξει ασφάλεια, αν δεν διαχειριστούμε τις κλιματικές απειλές. Θα πρέπει να εστιάσουμε στο πλέγμα Κλιματική Αλλαγή – Ασφάλεια – Ανάπτυξη» δήλωσε ο Ban Ki Moon, στην εναρκτήρια ομιλία του.

Ο κ. Antonio Patriota, υπουργός Εξωτερικών της Βραζιλίας και προεδρεύων της συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, τόνισε πως οι 9 από τις 10 χώρες με τους χαμηλότερους δείκτες ανθρώπινης ανάπτυξης (Human Development Indicators) βιώνουν έντονες συγκρούσεις τα τελευταία 20 χρόνια. Η βιώσιμη ειρήνη προϋποθέτει, κατά τον κ. Patriota, μια συνολική προσέγγιση της ασφάλειας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας ασχολήθηκε με τις γενεσιουργούς αιτίες, που τροφοδοτούν τις συγκρούσεις στον κόσμο, όπως είναι η φτώχια, καθώς και η υπανάπτυξη και αναγνώρισε τη βαρύνουσα σημασία της κλιματική αλλαγής και της περιβαλλοντικής υποβάθμισης στην ανάπτυξη.

Οι ομιλητές, στη συντριπτική πλειονότητά τους, επεσήμαναν πως η κλιματική αλλαγή και η σταδιακή μείωση των αποθεμάτων των φυσικών πόρων προκαλούν βιοποριστική ανασφάλεια. Η Sylvie Lucas, μόνιμη αντιπρόσωπος του Λουξεμβούργου στον Ο.Η.Ε., τόνισε πως η κλιματική αλλαγή θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ως πολλαπλασιαστής απειλών.

Για περισσότερες πληροφορίες και παρακολούθηση της συνεδρίας του Συμβουλίου Ασφαλείας σε βίντεο: http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=37519&Cr=security&Cr1=development

Security Council Presidential Statement Stresses Need to Consider Economic, Social as well as Political Factors in Maintaining International Peace, Security (11 February 2011):
http://www.un.org/en/unpress/index.asp
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr

Σχόλια