Τεράστιες ποσότητες τοξικών αποβλήτων στη Δυτική Αφρική.


ρευνητές που διεξάγουν μελέτες στα ανοιχτά των ακτών της Δυτικής Αφρικής, επιβεβαίωσαν πως στις συγκεκριμένες θάλασσες εντοπίζονται μυστηριωδώς υψηλές ποσότητες πολυχλωριωμένου διφαινυλίου (PCBs), μιας τοξικής χημικής ουσίας, απαγορευμένης από τη Συνθήκη της Στοκχόλμης του 2001.
Τα PCBs θεωρούνται ιδιαίτερα καρκινογόνα και προκαλεί έκπληξη –και φυσικά ανησυχία– το γεγονός πως παρατηρούνται στη συγκεκριμένη περιοχή.
Όπως εξηγεί η Rosalinda Gioia, ερευνητής ατμοσφαιρικής ρύπανσης του πανεπιστημίου του Λάνκαστερ: «Στις διεθνείς λίστες των τοξικών χημικών, η Αφρική δε συγκαταλέγεται στα μέρη όπου τα PCBs διακινούνταν ή χρησιμοποιούνταν. Η μακροχρόνια έκθεση σε τέτοιες ποσότητες της συγκεκριμένης ουσίας, μπορεί να έχει τρομακτικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία».
Παράλληλα, η Rosalinda Gioia προειδοποιεί πως πρέπει να βρεθούν και να αντιμετωπισθούν άμεσα οι σημαντικότερες πηγές ρύπανσης στη Δυτική Αφρική. Κύριος ύποπτος για τη συγκεκριμένη περιβαλλοντική καταστροφή πρέπει να θεωρείται η παράνομη και ελλιπής εγκατάλειψη των τοξικών αποβλήτων από τις δυτικές χώρες σε πολλά μέρη, όπως στο «νεκροταφείο πλοίων» της Μαυριτανίας.
Η συγκεκριμένη ερευνητική ομάδα έχει εντοπίσει και στο παρελθόν σημαντικές ποσότητες PCBs στην περιοχή αυτή -για πρώτη φορά το 2001 και σε μετέπειτα αποστολές το 2005 και το 2007. Τότε, είχε αναγνωριστεί ως πηγή του προβλήματος η εκτεταμένη καύση βιομάζας, που θεωρείται πως παράγει PCBs, αλλά οι πιο πρόσφατες έρευνες μεταφέρουν την ευθύνη στα ηλεκτρολογικά απορρίμματα, που προφανώς προέρχονται από τη Δύση. 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.tvxs.gr

Σχόλια