Τα μύδια επηρεάζονται από την κλιματική αλλαγή.


Στα όριά τους βρίσκονται τα μύδια τους καλοκαιρινούς μήνες, οπότε και αυξάνει κατακόρυφα η θερμοκρασία, καθώς μετά τους 26 βαθμούς Κελσίου, ορισμένες φορές, αρχίζουν να παρουσιάζουν αλλοιώσεις. Το γεγονός αυτό ανησυχεί ιδιαίτερα τους επιστήμονες, σε συνδυασμό και με τα μοντέλα κλιματικής αλλαγής, που προβλέπουν περαιτέρω αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3 με 4 βαθμούς.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή στο τμήμα βιολογίας του ΑΠΘ και συντονιστή του δικτύου «KLIMABIOnetwork», Βασίλη Μιχαηλίδη, τα τελευταία χρόνια, η άνοδος της θερμοκρασίας, ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες, φέρνει τα μύδια «στο ανώτερο άκρο της αντοχής τους».

«Σε μετρήσεις που διενεργούμε στο Θερμαϊκό κόλπο, διαπιστώσαμε ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις μυδοκαλλιέργειες, για αυτό απαιτούνται συντονισμένες ενέργειες για την παρακολούθηση του φαινομένου», είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Μιχαηλίδης, με αφορμή τη συμμετοχή του σε ημερίδα με θέμα «Το μέλλον της μυδοκαλλιέργειας στον τόπο μας», που διοργανώνει το απόγευμα, στο δημοτικό κτίριο Κυμίνων, το εργαστήριο ιχθυολογίας της κτηνιατρικής σχολής του ΑΠΘ.

Κύριος στόχος, άλλωστε, της ίδρυσης του δικτύου «KLIMABIOnetwork», είναι η συντονισμένη δραστηριοποίηση ερευνητών και η οργάνωση προγραμμάτων, με σκοπό τη μελέτη των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη βιολογία των θαλάσσιων οργανισμών (ιχθύων και οστρακοειδών), είτε από άγριους πληθυσμούς, είτε από μονάδες καλλιέργειας, που δραστηριοποιούνται στον ελλαδικό χώρο.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.real.gr

Σχόλια