Κλιματική αλλαγή: αναποτελεσματικός ο ψεκασμός των ωκεανών;

 
«Ο ψεκασμός των ωκεανών, έτσι ώστε να αναπτυχθούν μικροσκοπικά φυτά που απορροφούν αέρια του θερμοκηπίου, δεν αποτελεί αποτελεσματική μέθοδο για την επιβράδυνση της κλιματικής αλλαγής», σύμφωνα με νέα έρευνα της Διακυβερνητικής Επιτροπής Ωκεανογραφίας, που υπάγεται στην UNESCO.

«Είναι δύσκολο να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη τέτοιων προγραμμάτων γεωμηχανικής, ενώ το πιθανότατα το ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα που τελικώς αποθηκεύεται είναι πάρα πολύ χαμηλό», συμπεραίνει η Επιτροπή στην έκθεσή της.
«Τα προγράμματα γεωμηχανικής που περιλαμβάνουν ψεκασμό των ωκεανών για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, έχουν πολύ μικρά ποσοστά επιτυχίας», τονίζεται στην έκθεση.
Δεκατρία  πειράματα των προηγούμενων ετών έδειξαν ότι ο ψεκασμός των ωκεανών με σίδηρο και άλλα θρεπτικά στοιχεία βοηθά να αναπτυχθεί φυτοπλαγκτόν, το οποίο απορροφά το διοξείδιο του άνθρακα.
Πριν 20 χρόνια μάλιστα οι επιστήμονες είχαν εκφράσει την εκτίμηση ότι ένας τόνος σιδήρου μπορούσε να βοηθήσει τη θάλασσα να απορροφήσει 100.000 τόνους διοξειδίου του άνθρακα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τη διεπιστημονική ομάδα που διεξήγαγε τη νέα έρευνα, η πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετική αφού το μεγαλύτερο μέρος του άνθρακα που απορροφάται σταδιακά απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα, ενώ ένα πολύ μικρό ποσοστό αποθηκεύεται στα βάθη των ωκεανών.
Το 2008, η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη Βιοποικιλότητα επέβαλε μορατόριουμ στα πειράματα ψεκασμού των ωκεανών, έξω από τα παράκτια ύδατα, μέχρι να υπάρξει τεκμηρίωση και επιστημονική βεβαιότητα.
Κάποια από τα πειράματα που διεξήχθησαν στο παρελθόν όντως είχαν θετικά αποτελέσματα και προκάλεσαν ταχύτατη ανάπτυξη των θαλάσσιων φυτών, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν ο άνθρακας που απορροφήθηκε «αιχμαλωτίστηκε» στους ωκεανούς ή σταδιακά απελευθερώθηκε.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια