Προειδοποιητική επιστολή της Κομισιόν για αστικά λύματα 9 περιοχών.


Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο απειλεί και πάλι να παραπέμψει την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα μη επεξεργασμένα αστικά λύματα που ρίπτονται στην ανατολική Αττική (Μαρκόπουλο, Αρτέμιδα, Ραφήνα και Κορωπί), στη Νέα Μάκρη, στο Λιτόχωρο, στη Λευκίμμη, στην Έδεσσα και στα Μέγαρα.

Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι απέστειλε στις ελληνικές Αρχές προειδοποιητική επιστολή, διότι εννέα ελληνικά αστικά κέντρα (άνω των 15.000 κατοίκων) εξακολουθούν να μην διαθέτουν συστήματα επεξεργασίας για τη συλλογή και επεξεργασία των αποβλήτων τους, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των κατοίκων στις εν λόγω περιοχές. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων, τα συστήματα επεξεργασίας θα έπρεπε να έχουν ήδη δημιουργηθεί από το 2000.
Η Επιτροπή ζητάει τη συμμόρφωση της Ελλάδας με προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (Οκτώβριος 2007), σύμφωνα με την οποία 23 αστικά κέντρα ανά την ελληνική επικράτειά δεν διέθεταν τα αναγκαία συστήματα συλλογής και επεξεργασίας των αστικών λυμάτων.
Σύμφωνα με την Επιτροπή, μετά από την απόφαση του Δικαστηρίου, 14 από τις εν λόγω περιοχές συμμορφώθηκαν με τη νομοθεσία. Ωστόσο, οι υπόλοιπες εννέα εξακολουθούν να μην τηρούν τους κείμενους κανόνες. Σε τέσσερις περιοχές της ανατολικής Αττικής (Μαρκόπουλο, Αρτέμιδα, Ραφήνα και Κορωπί), τα κατασκευαστικά έργα, τα οποία συγχρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το 2013, ενώ στη Νέα Μάκρη, η αρχικά επιλεχθείσα τοποθεσία για το έργο τελικά απορρίφθηκε.
Επίσης, η Επιτροπή τονίζει ότι στο Λιτόχωρο και τη Λευκίμη, έχουν ήδη αναληφθεί αντίστοιχες κατασκευαστικές εργασίες, ενώ σε δύο άλλα αστικά κέντρα, την Έδεσσα και τα Μέγαρα, μολονότι έχει ολοκληρωθεί η σχετική υποδομή, δεν διατίθενται δειγματοληπτικά αποτελέσματα που να επιβεβαιώνουν την ορθή λειτουργία της.
Η Επιτροπή δίνει προθεσμία δύο μηνών στην Ελλάδα για να συμμορφωθεί με την απόφαση. Σε αντίθετη περίπτωση η υπόθεση ενδέχεται να παραπεμφθεί εκ νέου στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://tvxs.gr

Σχόλια