Οι δερματοχελώνες ταξιδεύουν πάνω από 16.000 χλμ. τον χρόνο!.

Επιστήμονες τοποθέτησαν πομπούς σ’ ένα γκρουπ 25 θηλυκών χελωνών του είδους Dermochelys Coriacea και παρακολούθησαν τα ίχνη τους για 5 χρόνια. Οι πομποί λειτουργούν με τέσσερις μπαταρίες λιθίου φωτογραφικής μηχανής.


Το σήμα από τους πομπούς εντόπιζε δορυφόρος, κάθε φορά που οι δερματοχελώνες ανέβαιναν στην επιφάνεια για αέρα. Οι ενδείξεις ήταν εντυπωσιακές! Μερικές δερματοχελώνες κάλυψαν αποστάσεις μεγαλύτερες από 16.000 χιλιόμετρα μέσα σε διάστημα ενός έτους!

Η δερματοχελώνα είναι σήμερα η μεγαλύτερη θαλάσσια χελώνα και το τέταρτο μεγαλύτερο ερπετό - εν ζωή - μετά από τρία είδη κροκόδειλων. Το σώμα της μοιάζει με το σχήμα που έχει το δάκρυ. Είναι εκπληκτικά υδροδυναμικό και της επιτρέπει να αναπτύσσει μεγάλες ταχύτητες μέσα στο νερό.

Επίσης, είναι από τα ελάχιστα ερπετά που μπορούν με έναν ειδικό μηχανισμό να ανεβάζουν τη θερμοκρασία του αίματός τους, όταν χρειάζεται, και έτσι μπορεί και κινείται σε ψυχρά νερά. Μπορεί να καταδυθεί έως και σε 1.200 μέτρα βάθος!

Τη συναντάμε σε όλες τις θάλασσες του κόσμου και αρκετές φορές παρατηρείται και στις ελληνικές θάλασσες. Υπολογίζεται ότι τα τελευταία 40 χρόνια, περίπου το 98% του πληθυσμού του είδους που ζούσε στον Ειρηνικό Ωκεανό έχει εξαφανιστεί...
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr

Σχόλια