Καμπανάκι κινδύνου για την εκτός σχεδίου δόμηση στις περιοχές Natura.


Ιστορική ντροπή για την κοινοβουλευτική ζωή της χώρας χαρακτηρίζουν δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις το ενδεχόμενο απόρριψης της διάταξης για την εκτός σχεδίου δόμηση εντός περιοχών Natura.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, το οποίο ήρθε σήμερα προς συζήτηση στην αρμόδια Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, θέτει όριο αρτιότητας στις περιοχές Natura- που καλύπτουν περίπου το 25% της επικράτειας- τα δέκα στρέμματα.

Αυτό το στοιχείο έχει προκαλέσει την αντίδραση πολλών βουλευτών του ΠΑΣΟΚ επειδή, όπως υποστηρίζουν, «µε τη γενική αύξηση της αρτιότητας των οικοπέδων από τα τέσσερα στα δέκα στρέμματα, ουσιαστικά μηδενίζεται η ήδη υποτονική, λόγω ύφεσης, οικοδομική δραστηριότητα».

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις (WWF Ελλάς, Greenpeace, Αρκτούρος, Αρχέλων, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, MOm, Καλλιστώ και Δίκτυο Μεσόγειος SOS) τονίζουν ότι το δικαίωμα για διάσπαρτη δόμηση με μόνο κριτήριο την ιδιοκτησία τεσσάρων στρεμμάτων γης, που με τις ισχύουσες παρεκκλίσεις μπορούν να μειωθούν σε 750 τ.μ., έχει υποβαθμίσει το σύνολο της ελληνικής υπαίθρου, έχει κατακερματίσει σημαντικά οικοσυστήματα και έχει δώσει κίνητρο για καταπατήσεις και δασικούς εμπρησμούς.

Καλούν, τέλος, «τον πρωθυπουργό να λάβει σαφή θέση για το θέμα και να κάνει πράξη τη χθεσινή δήλωσή του ότι "η Ελλάδα αλλάζει". Η συνέχιση της χαοτικής κατάστασης που προκαλεί για τον φυσικό χώρο η εκτός σχεδίου δόμηση θα αποτελέσει απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν θα αλλάξει, χωρίς στιβαρή πολιτική βούληση». 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr

Σχόλια