Greenpeace: στο στόχαστρο η Ελλάδα για τα μεταλλαγμένα.

 
Τα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα εισβάλλουν όλο και περισσότερο στη ζωή μας δεδομένου ότι η επιστήμη εξελίσσεται και περισσότεροι οργανισμοί υπόκεινται σε τροποποίηση του γενετικού τους υλικού.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για την επικράτηση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών, ωστόσο η Ελλάδα και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αντιστέκονται.
Με αφορμή την αποκάλυψη αμερικανικών εγγράφων, σύμφωνα με τα οποία η Αμερική απειλούσε τις ευρωπαϊκές χώρες που πρόβαλλαν αντίσταση στην εισαγωγή μεταλλαγμένων στην αγορά τους, ο διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, Νίκος Χαραλαμπίδης δήλωσε ότι «και η Ελλάδα βρίσκεται στο στόχαστρο των ΗΠΑ, εξαιτίας της αντίδρασής της να εισαγάγει γενετικά τροποποιημένα προϊόντα».
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Χαραλαμπίδης επισήμανε ότι «υπήρχε μία παράδοση στη χώρα μας από το 1998 και για αρκετά χρόνια μετά, που ήθελε τον πρέσβη των ΗΠΑ να συναντάται με τον εκάστοτε υπουργό Γεωργίας κι αυτό γινόταν για να προωθηθούν τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα και στην Ελλάδα. Ευτυχώς, όμως, οι ελληνικές κυβερνήσεις τηρούν σταθερή στάση κατά των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών».
Σύμφωνα με τον διευθυντή του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, από το 1999 και μετά, στην Ελλάδα σταμάτησε η καλλιέργεια μεταλλαγμένου βαμβακιού, που είχε ξεκινήσει κάποτε, και γενικά η χώρα μας μπορεί να καυχηθεί για τα «καθαρά» της προϊόντα.
Σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά την εκτροφή των ζώων, οι τροφές που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα δεν είναι μεταλλαγμένες, με εξαίρεση τη σόγια, η οποία κατά περίπου 60% παραμένει γενετικά τροποποιημένο προϊόν.
Όπως τόνισε ο κ.Χαραλαμπίδης, η Ελλάδα είναι στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ, για έναν ακόμη λόγο. Για το γεγονός ότι πρωτοστάτησε στον αγώνα κατά των μεταλλαγμένων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με την Αυστρία, τη Δανία, το Λουξεμβούργο και τη Γαλλία.
Αντίθετα, στον αγώνα υπέρ των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών οι ΗΠΑ βρήκαν, ως σύμμαχο, εντός της ΕΕ, την Ισπανία.
«Οι Ισπανοί παραγωγοί, που θέλουν να αναπτύξουν βιολογικές καλλιέργειες, αλλά και όσοι διατηρούν συμβατικές, έχουν τεράστια προβλήματα στη διεθνή αγορά, γιατί δεν μπορούν να πιστοποιήσουν τα προϊόντα τους, καθώς δεν γνωρίζουν αν οι γείτονές τους χρησιμοποιούν μεταλλαγμένους σπόρους» δήλωσε ο κ. Χαραλαμπίδης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα «περίεργη τη συμπεριφορά της Ολλανδίας, που για αδιευκρίνιστους λόγους τάσσεται υπέρ των μεταλλαγμένων προϊόντων».
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια