Κοζάνη: Σημαντικές υπερβάσεις των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.


Σημαντικές υπερβάσεις των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας αποκαλύπτουν τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Κέντρο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας για το 2010.

Συγκεκριμένα, τη στιγμή που η ευρωπαϊκή οδηγία για τις συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ορίζει ότι οι υπερβάσεις τους δεν θα πρέπει να ξεπερνούν το 9,6% του συνολικού αριθμού των μετρήσεων ανά έτος, το ποσοστό αυτό έφτασε στο 43% στην περιοχή των Αναργύρων, το 42% στη Φλώρινα, το 31% στην Πτολεμαϊδα και το 20% στην Κοζάνη.

«Από τη στιγμή που έχουμε υπερβάσεις του ορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης σημαίνει ότι έχουμε πρόβλημα» εξηγεί στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου παρακολούθησης της ποιότητας του αέρα στο Κέντρο Περιβάλλοντος, Σταμάτης Ζώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, το επόμενο βήμα είναι να αποτιμηθεί το μέγεθος των επιπτώσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην υγεία του πληθυσμού.

Σε ό,τι αφορά τη σύγκριση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης του 2010 με την προηγούμενη χρονιά, διευκρινίζει ότι δεν είναι δυνατή η εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων καθώς δεν υπήρξε πλήρης εικόνα για το 2009 λόγω αλλαγών στον εξοπλισμό του δικτύου της ΔΕΗ και έλλειψης δεδομένων από όλες τις περιοχές.

Για το 2011 πάντως ο κ. Ζώρας σχολιάζει ότι η χρονιά ξεκίνησε και πάλι με υπερβάσεις των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Σε εξέλιξη η επιδημιολογική μελέτη στον νομό Κοζάνης

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η επιδημιολογική μελέτη που ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο στο νομό Κοζάνης, σε συνεργασία της πρώην νομαρχίας και νυν Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας με την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

«Έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της συγκέντρωσης των πιστοποιητικών θανάτου για τον πληθυσμό της Κοζάνης και πραγματοποιούμε αυτή τη στιγμή την κωδικοποίηση των δεδομένων. Στη συνέχεια θα γίνουν οι διασταυρώσεις με τα δημοτολόγια ώστε να προσδιοριστούν τα αίτια των θανάτων» αναφέρει, από την πλευρά της, η επιδημιολόγος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Έλενα Ριζά.

Την ίδια στιγμή αναζητούνται στοιχεία και από τη Στατιστική Υπηρεσία ενώ η πρώτη ασφαλής εξαγωγή συμπερασμάτων, που θα αφορά τους μικρότερους, σε πληθυσμό, Δήμους, αναμένεται μέσα στους επόμενους 4 με 5 μήνες.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.real.gr/

Σχόλια