Δυόσμος, θυμάρι και δεντρολίβανο στην Ολυμπία.

Από τις φωτιές του 2007 περιμένει η Ολυμπία να αποκτήσει τον Βοτανικό Κήπο που υποσχέθηκαν τότε οι κρατούντες
Σπεύσατε και φυτέψτε την Ολυμπία γιατί, αν ξαναγίνει η αυτοφυής χαλέπιος πεύκη, θα ξανακαεί ο αρχαιολογικός χώρος.
Από τις φωτιές του 2007 περιμένει η Ολυμπία να αποκτήσει τον Βοτανικό Κήπο που υποσχέθηκαν τότε οι κρατούντες Την προτροπή αυτή κάνει εδώ και τρία χρόνια ο Γεώργιος Λυριτζής από το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Ερευνας (ΕΘΙΑΓΕ), ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την αναγέννηση της χλωρίδας στην αρχαία Ολυμπία, αλλά ουδείς φαίνεται να ακούει.

Τώρα έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Αν δεν αρχίσουν οι φυτεύσεις μετά το Πάσχα, ανάμεσα στο λόφο του Κρονίου και το νέο Μουσείο Ολυμπίας, ξεχάστε τον Ολυμπιακό Βοτανικό Κήπο που υποτίθεται ότι θα δημιουργούνταν αμέσως μετά τις φωτιές του 2007. Το 2012 είναι το έτος της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας και το τοπίο θα πρέπει να έχει πρασινίσει.
Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου άκουσαν προχθές για άλλη μία φορά το πρόγραμμα φύτευσης στο χώρο όπου θα γίνει ο Βοτανικός κήπος και άρχισε πάλι η συζήτηση αναβίωσης του δρυοδάσους που είδε ο Παυσανίας μπαίνοντας στην Ιερή Αλτι. Ωστόσο κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα ποια ήταν εκείνα τα δέντρα και τα φυτά που πλαισίωναν τα ιερά του χώρου καθώς δεν υπάρχουν ακριβείς περιγραφές.
«Ενα άλλο θέμα είναι αν θέλουμε το τοπίο του 4ου αι. π.Χ. ή το καθιερωμένο στη συνείδηση των ανθρώπων κατά τις τελευταίες δεκαετίες», όπως ειπώθηκε στο ΚΑΣ.
Ετσι εγκρίθηκε η μελέτη και θα φυτευτούν σε μια μακρόστενη λωρίδα, που περιβάλλεται από ελιές, περίπου 130 δέντρα, 2.500- 3.000 θάμνοι και 6.000 αρωματικά φυτά.
Ο περιπατητής θα βλέπει στο μέλλον αμυγδαλιές, κουμαριές, μυρτιές, δυόσμο, θυμάρι, δεντρολίβανο και άλλα πολλά είδη φυτών τοποθετημένα κατά ενότητες και με επεξηγηματικές ταμπελίτσες που θα αναφέρονται σε αυτά και στη σχέση τους με τον αρχαιολογικό χώρο. «Οι επισκέπτες θα μαθαίνουν π.χ. γιατί η δάφνη του Απόλλωνος συνδέεται με το χώρο της Ολυμπίας» είπε ο κ. Λυριντζής, ο οποίος έψαξε στα φυτώρια της περιοχής και δεν βρήκε φλαμουριές, αγριλιές και δρυς που ήθελε.
«Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας οφείλει, αντί να συζητάει τη μελέτη, να προχωρήσει το έργο για να δει και η γενιά μας τα δέντρα να μεγαλώνουν» επισήμανε μέλος του ΚΑΣ, ακούγοντας πως η χρηματοδότηση υπάρχει από το 2007 (Ιδρυμα Λάτση) και ειδικά για τον κήπο έχει προσφέρει χορηγία μετά τις φωτιές και ο Δήμος Μονάχου.
http://www.enet.gr

Σχόλια