Σπορά ελπίδας για τον Πάρνωνα.

Τριάμισι χρόνια μετά την εφιαλτική πυρκαγιά που αποτέφρωσε το 36% των δασών μαύρης πεύκης του Πάρνωνα (συνολικά 19.210 στρέμματα δάσους), η φύση αντιστέκεται και αρχίζει να αναγεννιέται, επαναφέροντας δειλά το πράσινο χρώμα μέσα στο απέραντο γκριζόμαυρο της καταστροφής. Σε αυτό βοήθησαν οι ιδανικές καιρικές συνθήκες που ακολούθησαν, με βροχερούς χειμώνες και ήπια καλοκαίρια.

Σε υποστήριξη της φυσικής αναγέννησης και με στόχο την επιτάχυνσή της, ξεκίνησε πριν από λίγες ημέρες και η τεχνητή αναδάσωση, που προβλέπει τη σταδιακή φύτευση συνολικά 460.000 φυταρίων μαύρης πεύκης στις καμένες εκτάσεις.

Η έναρξη των φυτεύσεων σηματοδοτεί το δεύτερο σημαντικό βήμα μετά τα έργα αντιδιαβρωτικής και αντιπλημμυρικής προστασίας, που υλοποίησε η Δασική Υπηρεσία. Συνολικά θα φυτευτούν 2.910 στρέμματα, σε διασκορπισμένες εκτάσεις στις περιοχές των οικισμών Αγριάνοι και Πολύδροσο, ενώ άλλα περίπου 3.000 στρέμματα αναγεννιούνται φυσικά. Η παραγωγή των φυτών έγινε στο Δασικό Φυτώριο Οργάνης Ροδόπης, από σπόρο που συλλέχτηκε το 2007 από το Δασαρχείο Σπάρτης.

Τη μελέτη, την ανάθεση και την επίβλεψη της αποκατάστασης ανέλαβε το Δασαρχείο Σπάρτης, έπειτα από σχετική πρόταση που συντάχτηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Βιοτόπων - Υγροτόπων (ΕΚΒΥ) του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, στο πλαίσιο προγράμματος LIFE+.

«Η μελέτη έδειξε πως η φυσική αναγέννηση περιορίζεται σε μια πολύ στενή ζώνη, περίπου 50-60 μέτρων, δίπλα στα δέντρα που επέζησαν από τη φωτιά, με πλαγιοσπορά», εξήγησε στο «Εθνος» ο δασολόγος Π. Κακούρος, συντονιστής του έργου από πλευράς του ΕΚΒΥ, και πρόσθεσε: «Επεμβαίνουμε σε περιοχές όπου δεν προβλέπεται να ξεκινήσει η φυσική αναγέννηση, επιταχύνοντας την αποκατάσταση του δάσους».

Η εικόνα του τοπίου σήμερα δίνει έναν τόνο αισιοδοξίας. Ωστόσο, η περιοχή προβλέπεται να αποκτήσει όψη δάσους ύστερα από τουλάχιστον 40 χρόνια, ενώ για την πλήρη αποκατάσταση του οικοσυστήματος απαιτούνται περισσότερα από 100 χρόνια.

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που μετά την αναγκαία αναμονή για την προετοιμασία των φυταρίων και την προσεκτική μελέτη για την επιλογή των θέσεων φύτευσης, βλέπουμε τους κόπους μας να ανταμείβονται και το δάσος να ξαναδημιουργείται», δήλωσε η δασάρχης Σπάρτης Π. Σημάδη.

ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ
Το κόστος της αναδάσωσης ανέρχεται στα 1.837.000 ευρώ, εκ των οποίων το 75% αποτελεί κοινοτική χρηματοδότηση μέσω του έργου LIFE+ και το 25% διατίθεται από την Ειδική Γραμματεία Δασών του υπουργείου Περιβάλλοντος. Το έργο προβλέπει επίσης την παρακολούθηση της αποκατάστασης των δασών και τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ με αφορμή το πρόγραμμα που θα παρουσιάζει τον πλήρη κύκλο μιας αναδάσωσης.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.ecofinder.gr

Σχόλια