Προετοιμάζουν τους μαθητές να δεχτούν το εργοστάσιο του λιγνίτη.

Την ίδια ώρα που φορείς της Ελασσόνας αλλά και του Νομού Λάρισας γενικότερα δίνουν «μάχη», προκειμένου να αποτραπεί μια πιθανή εκμετάλλευση λιγνιτικών κοιτασμάτων, που βρίσκονται στη συγκεκριμένη επαρχία, το όλο ζήτημα παρουσιάζεται ως «δεδομένο» σε βιβλίο που διδάσκεται ήδη στη ΣΤ’ Δημοτικού!


Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος «Ερευνώ και Αποκαλύπτω» (Φυσικές Επιστήμες) και στο «Τετράδιο Εργασιών», που αποτελεί βοήθημα του εκπαιδευτικού για την διδασκαλία του μαθήματος, αναφέρεται ότι στην περιοχή Ελασσόνας υπάρχει θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο της Δ.Ε.Η., που χρησιμοποιεί λιγνίτη!

Μεταξύ άλλων, όπως επισημαίνεται σήμερα σε σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» της Λάρισας - όπου παρουσιάζεται και σχετικό απόσπασμα του βιβλίου - στην σελίδα 69, αναφέρεται ότι η ετήσια παραγωγή λιγνίτη το 1997 ήταν περίπου 60.000.000 τόνοι, οι οποίοι προέρχονται από τα ορυχεία της Δυτικής Μακεδονίας, της Δράμας, της Ελασσόνας και της Μεγαλόπολης.

Σε άλλο σημείο, μάλιστα (σελίδα 89), αναφέρεται: «ζητάμε από τους μαθητές να αναφέρουν εάν γνωρίζουν που υπάρχουν εργοστάσια της Δ.Ε.Η. που λειτουργούν με λιγνίτη, ως πηγή ενέργειας. Εάν δεν γνωρίζουν τους βοηθάμε αναφέροντας ότι τέτοια εργοστάσια υπάρχουν στην Δράμα, στις περιοχές της Πτολεμαΐδας, του Αμυνταίου, της Ελασσόνας και της Μεγαλόπολης, εκεί δηλαδή που υπάρχουν κοιτάσματα λιγνίτη».

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, με τον τρόπο αυτό εμπεδώνεται η άποψη στους μαθητές ότι στην Ελασσόνα λειτουργεί ήδη εργοστάσιο που χρησιμοποιεί λιγνίτη, τη στιγμή που το ενδεχόμενο αυτό εξετάζεται ως μελλοντικός σχεδιασμός της επιχείρησης, ο οποίος - μάλιστα - συναντά ισχυρές αντιδράσεις, τόσο από σημαντικό τμήμα του πληθυσμού, όσο και από περιβαλλοντικές οργανώσεις.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr

Σχόλια