ΙΟΡ∆ΑΝΗΣ.. Το ποτάµι που αργοπεθαίνει.



Ρώσοι ορθόδοξοι   συµµετέχουν στον  εορτασµό των  Θεοφανίων στον ποταµό  Ιορδάνη, ο οποίος δεν  ταιριάζει καθόλου µε την  περιγραφή που υπάρχει  στη Βίβλο
Οι επιστήµονες προβλέπουν πως το 2011 θα σηµάνει το τέλος του Ιορδάνη. Από 1,3 δισ. κυβικά µέτρα νερό τον χρόνο, τώρα έχει µόνο 100 εκατ. Τον εκµεταλλεύονται ανελέητα Ιορδανοί, Σύροι και Ισραηλινοί. Τώρα αναζητούν τρόπο να τον σώσουν.
Στις όχθες του Ιορδάνη υπάρχουν σήµερα περισσότεροι στρατιώτες παρά πιστοί. Περισσότερα πλαστικά µπουκάλια και σακούλες παράνερό. Το µέρος όπου πιστεύεται ότι βαφτίστηκε ο Ιησούς είναι ένα χέρσο κοµµάτι στασύνορα µε την Ιορδανία.Ενας τόπος προσκυνήµατος υπό στρατιωτική διοίκηση.

Χθες γιορτάστηκαν εκεί τα Θεοφάνια µε το παλιό ηµερολόγιο, µε συµµετοχή 20.000

ρώσων προσκυνητών. Κάθε χρόνο, περίπου 800.000 χριστιανοί ζητούν ναβάλουν έστω και το δάχτυλό τους µέσα στο νερό στο συγκεκριµένοσηµείο του ποταµού. Και συχνά απογοητεύονται, επειδή οι ισραηλινές αρχές δεν δίνουν πάντα τη σχετική άδεια. Χθες, για πρώτη φορά εδώ και 42 χρόνια, ο χώρος ήταν εντελώς ανοικτός για το κοινό. Οµως σε λίγο µπορεί να λείπει το νερό… Το 2011, ο Ιορδάνης είτεθα πεθάνει είτε θα αναστηθεί. Αυτό προέβλεψαν πριν από µερικούς µήνες οιεπιστήµονες. Το 2007, ο ποταµός περιελήφθη στις 100 τοποθεσίες του κόσµου που κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Φέτος θα είναι το έτος της αλήθειας. Ο ποταµός πουη Βίβλος λέει πως είχε άφθονα νερά, είναι σήµερα ένα γλυφό ποταµάκι. Εχει χάσει το95% των υδάτων του, σε πολλά σηµεία µπορεί κανείς να τον περάσει σχεδόν χωρίς να βραχεί. Είναι βρώµικος, χωρίς ζωή. Οι ενυδρίδες του έχουν όλεςπεθάνει. Τα βοθρολύµατα ξεχειλίζουν. Η κοίτη του, που κατέβαζε άλλοτε 1,3 δισεκατοµµύρια κυβικά µέτρα νερό τον χρόνο,τώρα κατεβάζει µόλις 100εκατοµµύρια. «Σηµάναµε συναγερµό για το 2011 επειδή µπορεί να είναι πραγµατικά η χρονιά τουθανάτου του ποταµού», λέει η Μίρα Εντελστάιν του ισραηλινού κλάδου τηςοργάνωσης Φίλοι της Γης.

Οι δολοφόνοι του Ιορδάνη λυµαίνονται ανελέητα εδώ και έναναιώνα τα ύδατά του. Σε ποσοστό 54% οποταµός ανήκει στην Ιορδανία· κατά 30% στη Συρία, κατά 14% στο Ισραήλ και τους Παλαιστίνιους, κατά 2% στον Λίβανο. Το διεθνές δίκαιο καθορίζει πώς πρέπει να γίνεται η διανοµή των υδάτων του, όµως στηνπραγµατικότητα καθεµία από τις παραπάνω χώρες αρπάζει όσο νερό µπορεί.


Κάνουν «µπαλάκι» τις ευθύνες

ΑΠΟ ΤΟ 1948, ο έλεγχος των υδάτων του Ιορδάνη βρίσκεται στην ηµερήσια διάταξη κάθε ειρηνευτικής συνάντησης.

Και σήµερα είναι όλοι εναντίον όλων. Οι Ιορδανοί αισθάνονται όµηροι των Σύρων, οι οποίοι ελέγχουν τον µεγάλο παραπόταµο Γιαρµούκ. Οι Σύροι λένε πως φταίνε οι Τούρκοι, διότι ο Γιαρµούκ εξαρτάται από τον Ευφράτη. Η Παλαιστινιακή Αρχή κατηγορεί το Ισραήλ ότι αντλεί το 80% των κοινών υδάτινων πόρων. Και οι Ισραηλινοί ρίχνουν και πάλι την ευθύνη στους Σύρους, λέγοντας πως έχουν στήσει δεκάδες φράγµατα στον Γιαρµούκ.

«Ολες οι χώρες θα πρέπει να συµπεριφερθούν µε πιο υπεύθυνο τρόπο», σχολιάζει η Μίρα Εντελστάιν. «Κυρίως όµως πρέπει να το κάνει το Ισραήλ, που χρησιµοποιεί τους µισούς από τους πόρους του ποταµού. Του το ζήτησαν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. Κάτι κινείται: γίνονται συναντήσεις ισραηλινών, ιορδανικών και συριακών αντιπροσωπειών. Οµως, αν δεν συναντηθούν και οι ηγέτες, δεν θα έχουµε ποτέ αποτελέσµατα». 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.tanea.gr

Σχόλια