Πεθαίνουν τα κοράλλια της Ασίας.

Περισσότερα από τα μισά από τα 150.000 στρέμματα κοραλλιογενών υφάλων της Ταϊλάνδης έχουν υποστεί εκτεταμένη λεύκανση, ένα φαινόμενο που προκαλείται κυρίως από την αυξημένη θερμοκρασία των θαλασσών για μια παρατεταμένη περίοδο. Ως εκ τούτου, δεκάδες σημεία κατάδυσης έκλεισαν στη Θάλασσα Ανταμάν, όπως δήλωσαν σήμερα Πέμπτη οι αρχές της Μπανγκόκ.

"Θα μελετήσουμε την αιτία και τις επιπτώσεις και θα βρούμε ένα τρόπο αποκατάστασής τους", δήλωσε ο Σουνάν Αρουνοπαράτ, διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικών Πάρκων της Ταϊλάνδης, ο οποίος τόνισε ότι θα απαγορευτούν οι καταδύσεις σε κοραλλιογενείς υφάλους σε επτά εθνικά πάρκα της χώρας.

"Αυτό αποτελεί μέρος των προσπαθειών για την αποκατάσταση των υφάλων", τόνισε ο Σ. Αρουνοπαράτ και δήλωσε ότι, για άγνωστο χρονικό διάστημα, θα κλείσουν τα σημεία κατάδυσης στα οποία η λεύκανση έχει προσβάλει το 80% των κοραλλιογενών υφάλων. Ο Σουνάν θεωρεί ότι για το φαινόμενο αυτό ευθύνεται η υπερθέρμανση του πλανήτη. Από τον Απρίλιο ως τα τέλη Μαΐου, η θερμοκρασία στην επιφάνεια της Θάλασσας Ανταμάν αυξήθηκε στους 34 βαθμούς Κελσίου, 4 βαθμούς πάνω από τον μέσον όρο.

Ο αποχρωματισμός των κοραλλιών, ο οποίος οφείλεται στην καταστροφή ενός μονοκύτταρου άλγους που ζει στον ιστό των κοραλλιών δίνοντάς τους ένα καφετί χρώμα, αναφέρθηκε για πρώτη φορά τον Μάιο μετά τη μεγάλη αύξηση της θερμοκρασίας στη θάλασσα Ανταμάν, από το βόρειο άκρο της Σουμάτρας ως την Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ.

Το φαινόμενο πλήττει και άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας. Διεθνής ομάδα επιστημόνων που μελετά τον αποχρωματισμό των κοραλλιογενών υφάλων στ' ανοικτά της επαρχίας Ατσέχ της Ινδονησίας, βρήκε ότι το 80% ορισμένων ειδών κοραλλιών πέθαναν στο διάστημα από τον Μάιο ως τον Αύγουστο.
Οπαδοί της προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος επιρρίπτουν ευθύνες για την απονέκρωση των υφάλων, στον ανεξέλεγκτο τουρισμό, στο βάδισμα πάνω στα κοράλια, στην αγκυροβόληση σκαφών στους υφάλους και στη μόλυνση της Θάλασσας Ανταμάν, η οποία με τα γαλάζια νερά της και τις παρθένες λευκές αμμουδιές της προσελκύει χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.

Η λεύκανση των κοραλλιογενών υφάλων προκαλείται όταν τα κοράλλια βρίσκονται "σε κατάσταση στρες" εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας, του δυνατού φωτός και της χαμηλής ποσότητας άλατος. Τα κοράλλια μπορούν να "θεραπευτούν" μόνον όταν ο αποχρωματισμός είναι περιορισμένος. 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.enet.gr

Σχόλια