Ανεµογεννήτριες και στα γήπεδα.


Μετά τα πράσινα σπίτια έρχονται τα πράσινα στάδια, που στόχο έχουν την εξοικονόµηση ενέργειας και κέρδος εκατοµµυρίων ευρώ. Πρόκειται για το επόµενο µεγάλο στοίχηµα των επαγγελµατικών οµάδων
Τον δρόµο προς αυτή την κατεύθυνση δείχνουν – ξανά – οι σύλλογοι των ΗΠΑ. Οι πρώτες προσπάθειες για εξοικονόµηση ενέργειας, αλλά και χρηµάτων έγιναν πριν από µερικά χρόνια από τις οµάδες που αγωνίζονται κυρίως στο αµερικανικό φούτµπολ (NFL), τοποθετώντας στα στάδιά τους ηλιακά πάνελ, µηχανήµατα κοµποστοποίησης των απορριµµάτων και ειδικών τουαλετών που λειτουργούν µε µικρές ποσότητες νερού.

Πριν από µερικές εβδοµάδες, η οµάδα Philadelphia Eagles ανακοίνωσε το πιο φιλόδοξο σχέδιο πράσινης ανάπτυξης. Το στάδιό της Lincoln Financial Field θα µετατραπεί σε αυτόνοµο ενεργειακά µε την τοποθέτηση περίπου 2.500 ηλιακών πάνελ, 80 ανεµογεννητριών ύψους 6 µέτρων και µίας ηλεκτρικής γεννήτριας που θα λειτουργεί µε φυσικό αέριο και βιοντίζελ. Συµπτωµατικά το χρώµα των Eagles είναι το πράσινο.

Οι Αµερικανοί θεωρούν πως η πράσινη ανάπτυξη στα στάδια είναι ένατεράστιο πρότζεκτ που θα αποφέρει πολλά εκατοµµύρια σε όσους επενδύσουν σ’ αυτό. Είναι χαρακτηριστικό πως οι τέσσερις σηµαντικότερες επαγγελµατικές λίγκες των ΗΠΑ έχουν δηµιουργήσει ειδικά προγράµµατα, τα οποία βοηθούν τις οµάδες να ανταλλάσσουν πληροφορίες για το πώς µπορούν ναµειώσουν την κατανάλωση ενέργειας, κερδίζοντας ταυτόχρονα χρήµατα.

Για την πραγµατοποίη- ση του σχε δίου τους, οι Eagles θα χρειαστεί να δαπανήσουν 30 εκατ. δολάρια, τα οποία θα πληρώσουν σε ισόποσες δόσεις τα επόµενα 25 χρόνια στην εταιρεία που θα αναλάβει την πραγµατοποίηση του σχεδίου. Τα ηλιακά πάνελ και οι ανεµογεννήτριες που θα είναι κάθετες για να µην προκαλείται θόρυβος από τη λειτουργία τους, θα παράγουν το 25% της απαιτούµενης από το στάδιο ενέργειας. Η γεννήτρια, η οποία θα τοποθετηθεί σε τέτοιο σηµείο ώστενα είναι ορατή απότους φιλάθλους,τις τηλεοπτικές κάµερες και όσους περνούν έξω από το στάδιο, θα παράγει το υπόλοιπο απαιτούµενο ποσοστό ενέργειας.

Κάνοντας πράσινο τοστάδιό τους, οι Eagles θα έχουν όφελος 25% από το ποσό που ήδη δαπανούν για την κατανάλωση ενέργειας.

Τα στάδια και οι µεγάλοι αθλητικοί χώροι θεωρούνται ιδανικοί για οικολογικές πρωτοβουλίες, γιατί συνήθως διαθέτουν µεγάλα σκέπαστρα στα οποία µπορούν να τοποθετηθούν ηλιακά πάνελ και άπλετο χώρο για άλλο εξοπλισµό.

ΜΠΡΟΣΤΑ

Οι Αµερικανοί θεωρούν πως η πράσινη ανάπτυξη στα στάδια είναι ένα τεράστιο πρότζεκτ που θα αποφέρει πολλά εκατοµµύρια σε όσους επενδύσουν σ’ αυτό


Τίποτα (µετά το µατς) δεν πάει χαµένο

ΟΙ ΧΙΛΙΑ∆ΕΣ φίλαθλοι αλλά και οι ίδιες οι οµάδες καταναλώνουντεράστιες ποσότητες ενέργειας, φαγητών, ποτών, χαρτιούκαι µετάλλων που µπορούν να ανακυκλωθούν.

Η Eaglesαπαιτεί απότην εταιρεία που έχειαναλάβει τις προµήθειες και τον καθαρισµό του σταδίου της να χρησιµοποιείµη τοξικά καθαριστικά και να στραφεί σε φιλικότερα προς το περιβάλλον κύπελλα και σερβίτσια.

Ολο το χαρτί υγείας, οι χαρτοπετσέτες και οι πετσέτες που υπάρχουν στις εγκαταστάσεις του σταδίου προέρχονται από εκατό τοις εκατό ανακυκλωµένες ίνες που έχουν βοηθήσει την οµάδα να ανακυκλώνει περίπου το 32%των αποβλήτων της, το οποίο είναι διπλάσιο ποσοστό σεσχέση µε το 2008.

Ταυτόχρονα η Eagles κοµποστοποιεί περισσότερους από 25 τόνους οργανικών αποβλήτων και πάνω από 15.000

λίτραλίπουςκαι χρησιµοποιηµένου λαδιού κουζίνας, τα οποία µετατρέπονται σε βιοντίζελ.

Με τη µείωση επίσης κατά 50% του νερού που χρησιµοποιούν οιφίλαθλοι στις τουαλέτες µε τηντοποθέτηση ειδικών συστηµάτων, η αµερικανικήοµάδα έχει µειώσει το κόστος λειτουργίας του σταδίου της κατά 3 εκατ. δολάρια από το 2005. Το σηµαντικότερο οικονοµικό όφελος για την Eagles θα προέλθειωστόσο από τις χορηγίες.Πολλές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην πράσινη ενέργεια θέλουν να διαφηµιστούν µέσω της οµάδας.

Το στάδιοNew Meadowlands εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι και το 83% των αποβλήτων που παρήγαγε ανακυκλώθηκαν, όπως το 92% των υλικών από την κατεδάφιση του σταδίου Giants.

Τα νέα συστήµατα θέρµανσης, ψύξης και εξαερισµού πουχρησιµοποιούνται, παράγουν50% λιγότερη ενέργεια σεσχέση µε την παλαιότερητεχνολογία, ενώ εξοικονοµούνταιπερισσότερα από12 εκατ. λίτρα νερού από τα ειδικά συστήµατα ελέγχουτου νερού που είναι τοποθετηµένα στις τουαλέτες.

Η οµάδαCardinalsτου Σεντ Λούις κερδίζει ετησίως 200.000

δολάρια από την τοποθέτηση αισθητήρων που δίνουν εντολές να ανάβουν και να σβήνουν τα φώταανάλογα µε την παρουσία τωνανθρώπων στους τεράστιους χώρους του σταδίου της.

Οι Αµερικανοί δείχνουν τον δρόµο που θα ακολουθήσουν ύστερα από...τριάντα χρόνια και οι Ελληνες.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://molibixarti.blogspot.com

Σχόλια