Στην τιμή-ρεκόρ των 300.000 ευρώ πουλήθηκε σπάνιος ερυθρός τόνος στο Τόκιο.

Με τους πληθυσμούς τους να βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης λόγω της υπεραλίευσης, οι ερυθροί τόνοι, κάποτε άφθονοι στους ωκεανούς και τη Μεσόγειο, είναι πλέον πανάκριβοι.

Στη μεγάλη ψαραγορά του Τόκιο, ένας μεγάλος ερυθρός τόνος δημοπρατήθηκε την Τετάρτη στην τιμή-ρεκόρ των 32,49 εκατομμυρίων γεν, δηλαδή λίγο περισσότερο από 300.000 ευρώ.


Δεδομένου ότι το ψάρι ζύγιζε 342 κιλά, η τιμή του ανήλθε σχεδόν στα 1.000 ευρώ το κιλό στη χονδρική.

Ο συγκεκριμένος ερυθρός τόνος πιάστηκε έξω από το ιαπωνικό νησί του Χοκάιντο, ωστόσο η Ιαπωνία καταναλώνει σήμερα το 80% της αλιευόμενης ποσότητας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο ερυθρός τόνος χρησιμοποιείται σχεδόν αποκλειστικά για πιάτα σούσι.

Στη δημοπρασία του Τόκιο, την πρώτη του 2011, πλειοδότες για το γιγάντιο ψάρι ήταν δύο εστιατόρια, ένα στο Τόκιο και ένα στο Χονγκ Κονγκ -η ζήτηση στην κινεζική αγορά παρουσιάζει αύξηση τα τελευταία χρόνια.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν τα τελευταία χρόνια για κατάρρευση των πληθυσμών ερυθρού τόνου, ακόμα και για εξαφάνιση του είδους.

Οι Ιάπωνες, όμως, δεν φαίνονται διατεθειμένου να εγκαταλείψουν το αγαπημένο τους πιάτο: τον Μάρτιο του 2010, το Τόκιο κατάφερε να μπλοκάρει πρόταση για απαγόρευση του διεθνούς εμπορίου ερυθρού τόνου.

Λίγους μήνες αργότερα, τον περασμένο Νοέμβριο, η Διεθνής Επιτροπή για τη Διατήρηση των Θυννοειδών Ατλαντικού (ICCAT) δέχτηκε επικρίσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις για την ανεπαρκή μείωση των ορίων.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://news.in.gr

Σχόλια