Το 2010 η πιο υγρή και ζεστή χρονιά.

 
Το 2010 ήταν η πιο υγρή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία. Επίσης, ισοφάρισε το ρεκόρ του 2005 για την πιο θερμή χρονιά από το 1880, όταν ξεκίνησε η επιστημονική κοινότητα να κρατά αρχεία για το κλίμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», καταρρίπτεται η θεωρία των σκεπτικιστών της κλιματικής αλλαγής, οι οποίοι υποστήριζαν ότι μετά το 2005 σταμάτησε η άνοδος της θερμοκρασίας.
Το 2010 ήταν μια χρονιά που σημειώθηκαν πλήθος ακραίων καιρικών φαινομένων και φυσικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες στο Πακιστάν, ο καύσωνας και οι πυρκαγιές στη Ρωσία και οι χιονοθύελλες στη Β. Αμερική και στη Δυτική Ευρώπη.
Τη χρονιά που πέρασε η μέση θερμοκρασίας της Γης, ήταν υψηλότερη από το μέσο όρο, για 34ο συνεχόμενο έτος.  Ανήλθε σε 14,52 βαθμούς Κελσίου, όταν ο μέσος όρος για τον 20ο αιώνα ήταν 13,9 βαθμοί.
Εννέα από τις δέκα θερμότερες χρονιές των τελευταίων 130 ετών ανήκαν στην περασμένη δεκαετία. Η τελευταία χρονιά που η μέση θερμοκρασία κυμάνθηκε κάτω από το μέσο όρο ήταν το 1976.
Ο κλιματολόγος Τζέιμς Χάνσεν, διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Goddard της NASA, δήλωσε ότι «Αν η τάση ανόδου της θερμοκρασίας συνεχιστεί, όπως αναμένεται, αν τα αέρια του θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνουν, τότε το νέο ρεκόρ του 2010 δεν θα διαρκέσει για πολύ».
Επίσης, το υπουργείο Περιβάλλοντος του Καναδά ανακοίνωσε ότι το 2010 ήταν το θερμότερο έτος των τελευταίων 63 ετών για τη χώρα.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια