Έσοδα 140 εκατ. ευρώ από τα αέρια του θερμοκηπίου.

Την απόδοση ποσού συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ προς το «Πράσινο Ταμείο» αποφάσισαν από κοινού τα Υπουργεία Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Οικονομικών και Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Τα χρήματα αυτά προέρχονται από τα αδιανέμητα δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και θα διατεθούν – μεταξύ άλλων – για την κάλυψη του ελλείμματος που δημιουργήθηκε στο Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας από τη χρηματοδότηση της λειτουργίας των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά κ.λπ.).

Σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση, η ποσότητα των αδιανέμητων δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα της περιόδου 2008-2012 που θα δημοπρατηθούν το 2011 ανέρχεται σε 10.000.000 τόνους.

Η ποσότητα προέκυψε από τα μέχρι σήμερα αδιανέμητα δικαιώματα εκπομπής που προορίζονταν για την κάλυψη νέων βιομηχανικών μονάδων της περιόδου 2008-2012 και τις εκτιμήσεις που υπάρχουν για τη λειτουργία νέων μεγάλων βιομηχανικών μονάδων την επόμενη διετία, οι οποίες λόγω κρίσης είναι περιορισμένες.

Δεδομένου ότι η τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή είναι περίπου 14 ευρώ ανά τόνο, το Δημόσιο από τη δημοπρασία μπορεί να εξασφαλίσει έσοδα της τάξεως των 140 εκατ. ευρώ.

Οι λεπτομέρειες της διαδικασίας δημοπράτησης θα καθοριστούν με νέα υπουργική απόφαση, που θα εκδοθεί εντός του Ιανουαρίου. 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.zougla.gr

Σχόλια