Δυτικό Βόιο: 120 χλμ. μονοπατιών σ' ένα σπάνιο φυσικό περιβάλλον.

Ένα δίκτυο 120 χιλιομέτρων συνεχόμενων μονοπατιών, σε άγνωστες μέχρι σήμερα περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σπάνιων πολιτιστικών μνημείων, πρόκειται να δημιουργηθεί στο Δυτικό Βόιο (περιοχή Τσοτυλίου - Πενταλόφου), στο Νομό Κοζάνης, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων, που γίνονται μέσα από το πρόγραμμα «Πίνδος».

Πολλοί είναι οι χαρακτηρισμοί, που θα μπορούσαν να αντιπροσωπεύουν το Βόιο, ως το Βουνό των Μαστόρων της Πέτρας, το Βουνό των Πέτρινων Οικισμών και των Γεφυριών ή το Βουνό των Καστανοχωρίων. Το Βόιο θα μπορούσε, επίσης, να ονομαστεί και ως το Βουνό των Μονοπατιών.

Ειδικότερα, η περιοχή του Πενταλόφου είναι ίσως η μοναδική στην Ελλάδα, όπου όλοι της οι οικισμοί συνδέονται παράλληλα και με τα παλιά τους μονοπάτια, σχηματίζοντας ένα δίκτυο πάνω από 110 χιλιόμετρα σηματοδοτημένων διαδρομών! Πολλές είναι ακόμα και οι παλιές στράτες που δεν έχουν σηματοδοτηθεί, προσφέροντας έτσι ευκαιρίες για εξερεύνηση.
Το έργο, με τίτλο ''Ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού με τη δημιουργία δικτύου περιπατητικών μονοπατιών στο Νομό Κοζάνης'', με περιοχή δράσης το Βόιο, έχει ολοκληρώσει με απόλυτη επιτυχία το δεύτερο από τα τρία έτη υλοποίησής του, όπως αναφέρει ο καθηγητής και διευθυντής στο Εργαστήριο Τεχνολογίας Περιβάλλοντος, στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Γιάννης Μπαρτζής.

Η εκπόνηση των μελετών για την κατασκευή των τριών πρώτων διαδρομών έχει ολοκληρωθεί πριν από την αρχική ημερομηνία παράδοσης, ενώ υπό σχεδιασμό βρίσκονται και οι μελέτες για τις επόμενες τρεις από τις συνολικά δέκα πρότυπες διαδρομές που θα δημιουργηθούν στα όρη Βόιο και Άσκιο του Νομού Κοζάνης.

Ταυτόχρονα, έχει ολοκληρωθεί από την ερευνητική ομάδα η βελτίωση της σηματοδότησης των προϋπαρχόντων διαδρομών, με αποτέλεσμα αυτά να είναι ήδη επισκέψιμα.

Ήδη όλο και περισσότερος κόσμος επισκέπτεται τα παραδοσιακά χωριά, τα πέτρινα γεφύρια και τις διαδρομές που είναι ήδη έτοιμες. Η τοπική κοινωνία έχει "αγκαλιάσει" την όλη προσπάθεια, αφού το έργο ακόμη και στην παρούσα φάση της υλοποίησής του συμβάλλει στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, σ' αυτές τις δύσκολες μέρες, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Εκτός από τη Νομαρχία Κοζάνης, το Κέντρο Περιβάλλοντος, τους τοπικούς Δήμους, τον Αρκτούρο, τους συνοδούς βουνού της περιοχής και την Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, στους συνεργάτες του Πανεπιστημίου πλέον ανήκουν ο ΣΕΟ Κοζάνης, καθώς και η Ορειβατική Λέσχη Εορδαίας.

Η επισκεψιμότητα της τρίγλωσσης ιστοσελίδας του έργου (www.monopatia-pindos.gr), που παρέχει πληροφορίες διαμονής και εστίασης, χάρτες, φωτογραφικό υλικό, πληροφοριακά κείμενα, χρήσιμους συνδέσμους μέχρι και σχετικά ντοκιμαντέρ, έχει ξεπεράσει τις 65.000 επισκέψεις μέσα σε 1,5 μόλις έτος, παρόλο που δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη πλήρως.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.enet.gr

Σχόλια