Wikileaks: πυρηνικός κίνδυνος από τη Βουλγαρία.

 


Την ανησυχία τους για ζητήματα ασφαλείας που εγείρει η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Μπέλενε της Βουλγαρίας, 260 χιλιόμετρα από τα ελληνικά σύνορα, εκφράζουν οι αμερικανικές αρχές όπως αποκαλύπτει τηλεγράφημα που διέρρευσε η ιστοσελίδα Wikileaks.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας “Τα Νέα” στο τηλεγράφηµα µε ηµεροµηνία 7 Ιουλίου 2009 της αµερικανικής πρεσβείας στηΣόφια, αναφέρεται πως στο Μπέλενε υπήρχαν «πιέσεις για να προλάβουν τις χρονικές προθεσµίες», «εν µια νυκτί προσωρινές κατασκευές» καθώς και «έλλειψη προγράµµατος δράσης για την ποιοτική διασφάλιση των προσωρινών κατασκευών». Οι εν λόγω κατασκευές αφορούν στη φύλαξη του εξοπλισµού του πυρηνικού σταθµού και τη δηµιουργία των βασικών δοµικών στοιχείων του.
Η βουλγαρική πλευρά διαψεύδει τις αμερικανικές διαρροές. Μιλώντας στα “Νέα” ο διευθυντής ασφαλείας του πυρηνικού σταθµού Μίτκο Γιάνκοφ είχε δηλώσει πως “ποτέ εδώ δεν είχαµε ραδιενεργά συµβάντα. Η ακτινοβολία στο κέντρο της Σόφιας έχει µετρηθεί στα διπλάσια επίπεδα απ’ ό,τι στο Κοζλοντούι, στην κορυφή του Ολύµπου είναι έως και 5 φορέςµεγαλύτερη. Ποτέ δεν έχει εντοπιστεί πρόβληµα κατά τη διάρκεια των επιθεωρήσεων, όλα βρέθηκαν όπωςπροβλεπόταν».
Οι Αμερικανοί εξέφρασαν την ανησυχία πως η διακοπή των εργασιών στο Μπελένε θα επανέφερε στο προσκήνιο το σενάριο επαναλειτουργίας πυρηνικών μονάδων στο Κοζλοντούι.
Υπενθυμίζεται πως το 2006 στο πυρηνικό εργοστάσιο του Κοζλοντούι είχε συμβεί ατύχημα με διαρροή πυρηνικών αποβλήτων.
ANΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.econews.gr

Σχόλια