Τα θύματα του θερμοκηπίου.


Δραματική άνοδος της θερμοκρασίας, λιώσιμο των πάγων, ερημοποίηση… Δυστυχώς, όλα αυτά που φοβόταν η ανθρωπότητα δεν αποτελούν πλέον σενάριο επιστημονικής φαντασίας.


Οι επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος έχουν βάλει το σημάδι τους σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Αυτές που περιγράφονται στο κείμενο είναι απλώς οι πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις.

Μεσογειακές καλλιέργειες σε βόρειες χώρες

Η αύξηση της θερμοκρασίας έχει μεταβάλει σημαντικά τον χάρτη της γεωργικής καλλιέργειας. Στις άλλοτε ψυχρές χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά καλλιεργούνται πλέον αμπέλια και άλλα παραδοσιακά «θερμά» προϊόντα.

Τι κι αν κάποτε τα ηνία στην παραγωγή κρασιού είχαν η Γαλλία και οι μεσογειακές χώρες...Σήμερα οι καλλιέργειες εξαπλώνονται στο Βέλγιο.

Την Ολλανδία, τη Γερμανία, ακόμα και στη Δανία. Το κύριο πρόβλημα εντοπίζεται στους ταχύτατους ρυθμούς ωρίμανσης των σταφυλιών εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας στις παραδοσιακά οινοπαραγωγές περιοχές.

Οι μετρήσεις δείχνουν άνοδο κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου σε 27 τέτοιες περιοχές.

Αυστραλία: Χάνονται τα κοράλλια

Ο Μεγάλος Κοραλλιογενής Υφαλος στην Αυστραλία αντιμετωπίζει δύο σοβαρές απειλές που προέρχονται από την παγκόσμια αλλαγή του κλίματος: τη μεταβολή στη χημική σύσταση του νερού του Ειρηνικού Ωκεανού με μείωση του pH από 8,2 σε 8,1 και την αύξηση της θερμοκρασί¬ας των υδάτων.

Οι αλλαγές αυτές στο φυσικό περιβάλλον επιδρούν αρνητικά στα κοράλλια, που σταδιακά εξαφανίζονται.

Κύμα μεταναστών λόγω λειψυδρίας

Περιβαλλοντικοί πρόσφυγες δεν είναι μόνο αυτοί που μεταναστεύουν επειδή τείνει να εξαφανιστεί η χώρα τους. Είναι και αυτοί που μεταναστεύουν λόγω των άσχημων περιβαλλοντικών συνθηκών.

Το κύμα μεταναστών από τις φτωχές στις αναπτυγμένες περιοχές οδηγεί σε δραματική αύξηση του πληθυσμού σε πόλεις όπως η πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Ουάσιγκτον, που δέχεται πλήθος μεταναστών από το Μεξικό λόγω της λειψυδρίας που πλήττει τη χώρα.

Υπολογίζεται ότι έως το 2050 τα ακραία καιρικά φαινόμενα θα οδηγήσουν σε μετοίκηση περισ¬σότερους από 250 εκατ. ανθρώπους.

Β. Θάλασσα: Επικίνδυνη για τη ναυσιπλοΐα

Το λιώσιμο των πάγων στη Βόρεια Θάλασσα γίνεται με τόσο ταχείς ρυθμούς, που η άλλοτε απροσπέλαστη για τη ναυσιπλοΐα περιοχή καθίσταται πλέον ένα ακίνδυνο πέρασμα.

Η περιοχή, που διαθέτει επίσης πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου και άλλων ορυκτών, αποτελεί μήλον της έριδος για Ρωσία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Καναδά και Δανία που μαίνονται για τον έλεγχό της.

Μέσω της Βόρειας Θάλασσας τα πλοία γλιτώνουν 6.400 χλμ. ταξίδι σε σχέση με το αν διέσχιζαν τη διώρυγα του Παναμά.

Σύγκρουση συμφερόντων στην Ουγκάντα


Σε κάποιες περιοχές οι προσπάθειες για να αντιμετωπιστεί η υπερθέρμαν¬ση του πλανήτη έχουν χειρότερα αποτελέσματα από την ίδια την κλιματική αλλαγή.

Η προσπάθεια που έγινε στην Ουγκάντα για τη μετατροπή καλλιεργήσιμων εκτάσεων σε δάσος συνάντησε την αντίδραση των φτωχών γεωργών της περιοχής.

Ανάλογες πρωτοβουλίες σε Βραζιλία και Ινδία οδή¬γησαν σε συγκρούσεις μεταξύ των αγροτών των οποίων τα συμφέροντα πλήττονται.

Νεκρή γη στο Νταρφούρ

Οι μέχρι πρότινος εύφορες κοιλάδες της ουδανικής επαρχίας έχουν μετατραπεί σε νεκρή γη.

Η ξηρασία, αποτέλεσμα της παρατεταμένης έλλειψης βροχοπτώσεων, έχει προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημίες τόσο στο έδαφος όσο και στην οικονομία της χώρας.

Η γη δεν μπορεί πλέον να παράξει προϊόντα και η έλλειψη τροφής έγινε καθημερινότητα των κατοίκων, με συνέπεια τις συγκρούσεις μεταξύ των νομαδικών φυλών και των αγροτικών κοινοτήτων.

Η κατάσταση αυτή, σε συνδυασμό με την αδυναμία και την αδιαφορία της κυβέρνησης, οδήγησε στη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση που έχει ξεσπάσει τα τελευταία χρόνια στον κόσμο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ξηρασία οφείλεται στο γεγονός ότι οι μουσώνες σταμάτησαν να φυσούν στην περιοχή λόγω των ακραίων τιμών της θερμοκρασίας στους ωκεανούς.


ΤΗΣ ΕΦΗΣ ΛΑΣΚΑ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.real.gr

Σχόλια