Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου 2010

Στο... κόκκινο οι «πράσινες» πολιτικές.


Μία από τις χαμηλότερες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση των «27» καταλαμβάνει η χώρα μας σε σχέση με την πολιτική που εφαρμόζει για το κλίμα. Βάσει ενός νέου εργαλείου, που αξιολογεί τις πολιτικές κάθε κράτους για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, η Ελλάδα βαθμολογείται με F σε μια κλίμακα αξιολόγησης από το A έως το G.

Κύρια αιτία της χαμηλής κατάταξης φαίνεται ότι είναι η ανεπάρκεια φιλόδοξων «πράσινων» μέτρων για τις μεταφορές, τα κτίρια και τη βιομηχανία, καθώς και διοικητικά ή θεσμικά κενά που εντοπίζονται στην προώθηση των ΑΠΕ.

Το εργαλείο κατασκευάστηκε από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF σε συνεργασία με την εταιρεία συμβούλων σε θέματα ενέργειας Ecofys και η εφαρμογή του αποκαλύπτει πως τα κράτη-μέλη έχουν καταβάλει μόλις το 1/3 των προσπαθειών που απαιτούνται για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 80-95% έως το 2050.

«Η Ελλάδα ξεκινά από πολύ πίσω τις προσπάθειες για τη μετάβαση στην πράσινη ανάπτυξη και την αποτελεσματική μείωση των εκπομπών», δήλωσε ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής της WWF Ελλάς. «Παρ’ όλα αυτά έχει ακόμη τη δυνατότητα να καλύψει το χαμένο έδαφος. Προγράμματα όπως το «Χτίζοντας το μέλλον», που εξαγγέλθηκε πρόσφατα, δείχνουν τον δρόμο αλλά θα πρέπει να σχεδιαστούν προσεκτικά, υπό συνθήκες πλήρους διαφάνειας και βάσει ενός φιλόδοξου σχεδίου», κατέληξε.

Σημειώνεται ότι η υψηλότερη βαθμολογία που δόθηκε ήταν D και αφορούσε μόλις 4 χώρες, ενώ από τη WWF επισημάνθηκε πως αν τα υπόλοιπα κράτη ακολουθήσουν το παράδειγμα των χωρών που λαμβάνουν την υψηλότερη βαθμολογία, τότε θα έχουν επιτύχει σχεδόν τα 2/3 των προσπαθειών που απαιτούνται.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.ecofinder.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ