Το τελευταίο οχυρό της φύσης.


Ενα πραγματικό πανηγύρι της φύσης έχει στηθεί στα ανατολικά Ιµαλάια: περισσότερα από 10.000 είδη φυτών, 300 είδη θηλαστικών, 977 είδη πουλιών, 176 ερπετά, 105 αμφίβια και 269 τύποι ψαριών του γλυκού νερού φιλοξενούνται στις δυσπρόσιτες πλαγιές τους.

 
Eκεί διαβιώνει και ο µεγαλύτερος πληθυσµός των απειλούµενων τίγρεων της Βεγγάληs, καθώς και οι τελευταίοι µονόκεροι ρινόκεροι του πλανήτη.

Σύµφωνα µάλιστα µε έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF «Τα ανατολικά Ιμαλάϊα- Εκεί όπου συγκρούονται οι Κόσμοι», τα τελευταία δέκα χρόνια έχουν ανακαλυφθεί στην περιοχή περισσότερα από 350 νέα είδη ζώων και φυτών (224 φυτά, 16 αμφίβια, 16 ερπετά, 14 ψάρια, 2 πουλιά, 2 θηλαστικά και τουλάχιστον 60 νέα ασπόνδυλα), πολλά από τα οποία όμως αντιμετωπίζουν πλέον σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

CHANNA AURANTIMACULATA :Σαρκοβόρο του γλυκού νερού

Πρόκειται για ένα είδος ψαριού που είναι ενδηµικό των ρυακιών, των λιµνών και των ελών που βρίσκονται κοντά στον ποταµό Βραχµαπούτρα, στο υποτροπικό δάσος του Βόρειου Ασαµ.
 
Είναι ένα αρκετά µεγάλο σε µέγεθος ψάρι µε µήκος 40 εκ., µε εντυπωσιακά χρώµατα και µια κακή συνήθεια: είναι σαρκοβόρο και αρπακτικό και τρέφεται µε µικρά ψάρια και ασπόνδυλα. Ανακαλύφθηκε το 2000. 

MACACA MUNZALA : Ο πρώτος νέος χιµπατζής σε 100 χρόνια

Αυτό το µεγάλο πρωτεύον που ανακαλύφθηκε το 2005 αποτελεί το πρώτο είδος χιµπατζή που βρέθηκε σε παγκόσµια κλίµακα εδώ και έναν ολόκληρο αιώνα.

Ζει σε εξαιρετικά µεγάλα υψόµετρα, 1.600 έως 3.500 µέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας. Υπολογίζεται ότι σήµερα υπάρχουν περίπου 569 άτοµα.

ΤΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΧΑΪΝΗ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.real.gr

Σχόλια