Έπεσε στα μαλακά για τον Ασωπό η ΕΑΒ.

Στην αντεπίθεση και μάλιστα σε ρόλο θύματος, περνά η Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, θέλοντας να παρουσιάσει την δική της εκδοχή στην επιβολή προστίμου από το υπουργείο Περιβάλλοντος για τις περιβαλλοντικές  της παραβάσεις.

 
Μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις (σ.σ οι σχετικές αυτοψίες των αρμόδιων υπηρεσιών  του ΥΠΕΚΑ διενεργήθηκαν στις αρχές του έτους) φαίνεται ότι η ΕΑΒ έπεσε τελικά στα μαλακά καθώς παρά τις αρχικές πληροφορίες για επιβολή τσουχτερού προστίμου, η ποινή που της επιβλήθηκε είναι σύμφωνα με πληροφορίες στο ύψος των 220.000 ευρώ.

Εδώ και καιρό, υπήρχαν  πληροφορίες ότι ασκούνταν ισχυρές πιέσεις από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ώστε η ΕΑΒ να αποφύγει ένα νέο περιβαλλοντικό διασυρμό και ένα εξοντωτικό πρόστιμο.

Ωστόσο, οι παραβάσεις που είχαν εντοπίσει οι επιθεωρητές περιβάλλοντος θεωρούνταν απόλυτα «δεμένες», παρόλο που η ΕΑΒ εμφανίζεται να έδωσε επαρκείς εξηγήσεις σε διάφορα από τα φάουλ που την καταλογίζονταν και σε άλλα να έχει συμμορφωθεί.

Η ίδια, πάντως, δηλώνει ότι «το σύνολο των φερόμενων παραβάσεων δεν σχετίζεται με διαπιστωμένη ρύπανση ή υπέρβαση οποιονδήποτε ορίων» και ότι οι παραβάσεις της δεν επιβαρύνουν το υπέδαφος.

Όμως από την έκθεση ελέγχου που συνέταξαν στις 30 Ιουλίου του 2010 οι επιθεωρητές περιβάλλοντος, το επιχείρημα καταρρίπτεται καθώς προκύπτει ότι από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που έγιναν σε οκτώ από τα εννέα σημεία εντοπίζονται υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου που κυμαίνονται από 57 έως 141 μικρογραμμάρια ανά λίτρο.

Πρόκειται για εννέα αγωγούς οι οποίοι ξεβράζουν τα απόβλητα της βιομηχανίας στον Ασωπό ποταμό!

Παρόλα αυτά η ΕΑΒ σε χθεσινή της ανακοίνωση, επιχειρεί να παρουσιαστεί ως «εξιλαστήριο θύμα της ρύπανσης». Αφού αυτοπροσδιορίζεται Πρεσβευτής της χώρας στο εξωτερικό, απαριθμεί τα υπογεγραμμένα συμβόλαια αξίας 500 εκ. ευρώ με κορυφαίες εταιρείες και τις επενδύσεις ύψους 6 εκ. ευρώ σε αντιρρυπαντικές τεχνολογίες όπως επίσης και το ενδιαφέρον της για την δημιουργία μονάδας επικίνδυνων αποβλήτων, η ΕΑΒ αποδίδει το πρόστιμο στην ελλιπή αδειοδότηση και επιρρίπτει ευθύνες στην πολιτεία.

Όπως ισχυρίζεται, τα πρόστιμα επιβάλλονται για ελλιπή αδειοδότηση στη διάθεση υγρών αποβλήτων του εργοστασίου της εταιρείας και δηλώνει ότι είχε υποβάλει από το Δεκέμβριο του 2007 όλες τις αιτήσεις και σχετικές μελέτες για την έκδοση των αναγκαίων περιβαλλοντικών αδειών αλλά υπήρξε υπερβολική καθυστέρηση στη χορήγησή τους.

Σχετικά δε με άλλα θέματα που εντοπίζουν οι επιθεωρητές όπως η μη υποβολή σχεδίου διαχείρισης πτητικών οργανικών ενώσεων, αλλά και υπερβάσεις στις τιμές  του δείκτη αιθάλης και του διοξειδίου του άνθρακα, η βιομηχανία υποστηρίζει ότι κινούνται σε αποδεκτές τιμές και ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί κυρίως φυσικό αέριο.   
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.protothema.gr

Σχόλια