Ζωή και στο βαθύτερο στρώμα του φλοιού της Γης.


Ερευνητική αποστολή στο βαθύτερο στρώμα του ωκεάνιου φλοιού της Γης αποκάλυψε την ύπαρξη νέου οικοσυστήματος, σε βάθος μεγαλύτερο του ενός χιλιομέτρου. Μετά από μελέτη των μικροοργανισμών που εντοπίστηκαν, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορεί να υπάρχει ζωή ακόμα βαθύτερα.

Ξεκινώντας από τον ωκεάνιο φλοιό, κινούμενοι προς το κέντρο της Γης, συναντάμε πρώτα ένα στρώμα ιζηματογενών πετρωμάτων, στη συνέχεια το βασαλτικό στρώμα, το γρανιτικό στρώμα και τέλος το μανδύα. Επιστημονικές γεωτρήσεις έχουν φτάσει στο παρελθόν έως το γρανιτικό στρώμα όπου και εντοπίστηκαν οι μικροοργανισμοί, ωστόσο σπάνια κατάφερναν να το τρυπήσουν λόγω της σκληρότητάς του.
Η πρόσβαση στο γρανιτικό στρώμα επιτεύχθηκε στην περιοχή της υποθαλάσσιας οροσειράς Ατλαντίδα. Εκεί, η τεκτονική δραστηριότητα έχει ανυψώσει το γρανιτικό στρώμα περίπου 70 μέτρα πιο κοντά στο θαλάσσιο έδαφος του Ατλαντικού Ωκεανού, κάνοντας το ευκολότερα προσβάσιμο.
Η επιστημονική αποστολή του Στίβεν Τζοβανόνι κατάφερε να σκάψει στα 1.391 μέτρα, όπου η θερμοκρασία είναι 102 βαθμοί Κελσίου. Εκεί, εντόπισαν σποραδικές, αλλά εξαπλωμένες κοινότητες βακτηρίων. Το εντυπωσιακό, σύμφωνα με τον Τζοβανόνι, είναι ότι τα βακτήρια αυτά δεν έμοιαζαν με αυτά που στο παρελθόν είχαν εντοπιστεί στο περισσότερο ρηχό βασαλτικό στρώμα.
Η βασική διαφορά είναι ότι στο γρανιτικό στρώμα δεν υπήρχαν αρχαιοβακτήρια, ενώ μερικά από τα βακτήρια που εντοπίστηκαν είχαν εξελιχθεί ώστε να τρέφονται με υδρογονάνθρακες όπως το μεθάνιο και το βενζόλιο. Παρόμοια βακτήρια βρίσκονται συνήθως σε ντεπόζιτα πετρελαίου και σε μολυσμένο έδαφος. Επομένως, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα βακτήρια που εντοπίστηκαν πιθανότατα μετανάστευσαν εκεί από ρηχότερες περιοχές. Θεωρούν ότι μετακινήθηκαν βαθύτερα στο υπέδαφος, όχι ότι εξελίχθηκαν απευθείας μέσα στο φλοιό.
Η ανακάλυψη της νέας αυτής βιόσφαιρας στο γρανιτικό στρώμα είναι πολύ σημαντική, διότι αποτελεί ένδειξη ότι υπάρχει ζωή ακόμα βαθύτερα. Οι αντιδράσεις που παράγουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο μέσα στο γήινο φλοιό μπορούν να γίνουν και βαθύτερα, στο μανδύα, επομένως μπορεί να κρύβονται και εκεί παρόμοιες μορφές ζωής.
 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://tvxs.gr

Σχόλια