Πάνω από ένα εκατομμύριο αποδημητικά πτηνά σκοτώθηκαν και φέτος στην Κύπρο.

Εκτός ελέγχου φαίνεται ότι δρουν πλέον οι λαθροθήρες στην Κύπρο: από την αρχή της μεταναστευτικής περιόδου το φθινόπωρο, περίπου 1,4 εκατομμύρια τσίχλες, κοκκινολαίμηδες και άλλα μικρά πτηνά σκοτώθηκαν παράνομα με ξόβεργες και δίχτυα, εκτιμά ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος Κύπρου.

«Η εικόνα που εμφανίζεται για το φθινόπωρο του 2010 είναι μια καταστροφή που δεν έχουμε ξαναδεί από τότε που ο Σύνδεσμος άρχισε την παρακολούθηση πριν από σχεδόν δέκα χρόνια» αναφέρει ανακοίνωση της οργάνωσης, την οποία αναμεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

«Η αύξηση κατά 75% στη χρήση των παγίδων με δίχτυα και κατά 89% στις ξόβεργες είναι απλά απαράδεκτη» προσθέτει.

Τα στοιχεία καταδεικνύουν την «σοβαρή αποτυχία» τόσο των κυπριακών αρχών όσο και των Κυρίαρχων Βρετανικών Βάσεων, στων οποίων τις περιοχές συνεχίζεται το παράνομο κυνήγι.

Το κυνήγι με παγίδες κατά τη χειμερινή περίοδο απαγορεύτηκε πριν η Κύπρος γίνει χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2004. Έκτοτε, όμως, τα μέτρα έχουν ατονήσει και η μαζική εξόντωση των πτηνών γίνεται κάθε χρόνο είδηση σε ξένα μέσα.

Κοκκινολαίμηδες, τσίχλες μαυροσκούφηδες και πολλά ακόμα πουλιά -συνολικά 60 είδη, πολά απειλούμενα- εξοντώνονται μαζικά καθώς μεταναστεύουν από τη βόρεια Ευρώπη στην Κύπρο κάθε φθινόπωρο.

Τα άτυχα πτηνά καταλήγουν στα κυπριακά εστιατόρια που συνεχίζουν να σερβίρουν τα παράνομα πιάτα. Τα ξυδάτα ή βραστά αμπελοπούλια (μαυροσκούφηδες) πωλούνται έως και 5 δολάρια το ένα, αποφέροντας σημαντικά κέρδη τόσο σε κυνηγούς όσο και σε εστιάτορες.

Ο Πτηνολογικός Σύνδεσμος προειδοποιεί τώρα ότι, χωρίς τη λήψη δραστικών κατασταλτικών μέτρων, η Κύπρος θα επιστρέψει στην κατάσταση που επικρατούσε τη δεκαετία του 90, όταν σε κάθε σεζόν σκοτώνονταν 10 εκατομμύρια πουλιά.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://news.in.gr

Σχόλια