Σκουπίδια από τα Σκόπια "έπνιξαν" τον Αξιό.


Σε έναν ποταμό σκουπιδιών μετατράπηκε τις προηγούμενες ημέρες ο ποταμός Αξιός, καθώς οι μεγάλες ποσότητες νερού που κατέβηκαν παρέσυραν στο διάβα τους σκουπίδια από χώρους ανεξέλεγκτης απόθεσης σκουπιδιών που βρίσκονταν κατά μήκος της κοίτης τόσο στη χώρα μας όσο και στην Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.


Πλαστικά μπουκάλια με ταμπέλες με κυριλλικούς χαρακτήρες μαρτυρούν την προέλευση των ξενόφερτων σκουπιδιών, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά είναι άμοιρη ευθυνών για την αποκρουστική εικόνα του ποταμού τις τελευταίες ημέρες, η οποία μάλιστα μεταφέρεται στον Θερμαϊκό και σε τουριστικές περιοχές όπως οι ακτές της Πιερίας.

Μάλιστα, το πρόβλημα δεν είναι μόνο αισθητικό ή περιβαλλοντικό, αλλά παράλληλα η συγκέντρωση σκουπιδιών συνεισέφερε στις πλημμύρες στα παραποτάμια αγροκτήματα και κατά συνέπεια στην καταστροφή πολλών αγροτικών καλλιεργειών.

Δημοτικές Αρχές και αρμόδιοι φορείς δεν έχουν σταθεί ικανοί μέχρι τώρα να λειτουργήσουν προληπτικά σε καταστάσεις όπως αυτές, ενώ καμία κίνηση δεν έχει γίνει σε διπλωματικό επίπεδο για συνεννόηση με τη γείτονα χώρα, για την αντιμετώπιση του θέματος.

Το πρόβλημα των σκουπιδιών που κατεβαίνουν από τον Βορρά δεν είναι πρωτόγνωρο, εμφανίζεται κάθε φορά που φουσκώνουν τα νερά.
 
Ωστόσο, αυτήν τη φορά κατέβηκαν τεράστιες ποσότητες, καθώς στις αρχές Δεκεμβρίου το ποτάμι πλημμύρισε όσο λίγες φορές μέσα στην τελευταία δεκαετία, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ντόπιους κτηνοτρόφους.

«Δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη "κατεβασιά" του ποταμού που ξεπλένει τα σκουπίδια γύρω από τις όχθες. Περνώντας από τον Αξιό, στο ύψος του χωριού Γέφυρα, και πιο κάτω, στη γέφυρα της Εθνικής οδού, είδα ένα ποτάμι μόνο σκουπίδια, ένα θέαμα που δεν βλέπει κανείς πολλές φορές στη ζωή του.
 
Σαν να "ξεπλύθηκε" ένας ολόκληρος σκουπιδότοπος. Θα έχει ενδιαφέρον ποια θα είναι η εικόνα των ακτών της Πιερίας τις επόμενες μέρες, όπως η Νέα Αγαθούπολη, όπου συνήθως ξεβράζονται τα σκουπίδια με τα ρεύματα», αναφέρει ο Φώτης Αργυρίου, εθελοντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.

«Συνήθως τα σκουπίδια που συγκεντρώνονται περιλαμβάνουν πλαστικά μπουκάλια, σακούλες με σκουπίδια, ξύλα, τα οποία, μαζί με κορμούς δέντρων φράζουν τη διέλευση του νερού και αυξάνουν τον κίνδυνο πλημμυρών.

Πιάνονται στις γέφυρες

Το πρόβλημα αυτό παρατηρείται κυρίως στις γέφυρες κατά μήκος του ποταμού», εξηγεί ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, Θεμιστοκλής Κουιμτζής.

«Μέσα στο 2010 καθαρίσαμε, με τη ΔΕΚΕ (Διεύθυνση Ελέγχου Κατασκευής Εργων), δύο φορές τη γέφυρα στο ύψος Κυμίνων - Χαλάστρας και τώρα παρουσιάζει ξανά την ίδια άθλια εικόνα.
 
Υπάρχουν χωράφια με στάρια, τριφύλλια ή κηπευτικά που θα καούν, και άλλα που, αν και δεν καλλιεργούνται αυτό το διάστημα, θα χρειαστούν πολύ χρόνο για να στεγνώσουν και να είναι καλλιεργήσιμα», λέει ο δήμαρχος Αξιού, Νίκος Γιουτίκας.
 
Η παύση των αμμοληψιών στην περιοχή, εν αναμονή μιας μελέτης ολοκληρωμένης διαχείρισης των φερτών υλών, η οποία θα υποδεικνύει σε ποια σημεία θα πρέπει να γίνονται αμμοληψίες, σίγουρα δεν βοηθάει στην παροχετευτική λειτουργία του ποταμού.

Εσωτερική ρύπανση

Μία από τις εστίες των σκουπιδιών εντοπίστηκε πάντως από τους φύλακες του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού - Λουδία - Αλιάκμονα, εντός του ελληνικού εδάφους, στον Καστανά, στα όρια του Δήμου Κουφαλίων.
 
Τα νερά παρέσυραν τα σκουπίδια που βρίσκονταν από καιρό μπροστά στην κοίτη του ποταμού. Η δημοτική αρχή δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να μαζέψει τα υπόλοιπα σκουπίδια, πριν παρασυρθούν και αυτά.

Ωστόσο, το έργο του καθαρισμού των εγκλωβισμένων «σκοπιανών» μπουκαλιών και άλλων σκουπιδιών είναι μία μάλλον δύσκολη υπόθεση. Σε κάθε περίπτωση, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια συνεννόησης με τη γείτονα χώρα για την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.

Λύση τα δίχτυα;

Η τοποθέτηση διχτυών που συγκρατούν τα σκουπίδια σε συγκεκριμένα σημεία, ώστε στη συνέχεια να συγκεντρώνονται και να κατευθύνονται στην ανακύκλωση ή στους ενδεδειγμένους χώρους απόθεσης είναι μία από τις πρακτικές που ακολουθούνται για τα σκουπίδια στα εσωτερικά ύδατα.
 
Ο δήμος Χαλάστρας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Γρηγόρη Ουζούνη, έχει υποβάλει πρόταση για χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος Interreg της τοποθέτησης διχτυών σε δύο σημεία, όπου ο Αξιός στενεύει πολύ.

Και η συγκεκριμένη πρακτική, όμως, έχει σημαντικές αδυναμίες, όπως για παράδειγμα ότι θα πρέπει ο αρμόδιος φορέας να φροντίζει τακτικά για το μάζεμα των σκουπιδιών και να συντηρεί τα δίχτυα.

ΤΗΣ ΑΝΔΡΙΑΝΑΣ ΔΙΑΔΗΜΑ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.real.gr

Σχόλια