Ηλεκτρικά αυτοκίνητα κατά της κυκλοφοριακής ρύπανσης στο Παρίσι.


Μετά την κυκλοφορία των ελεύθερων ποδηλάτων Velib, τώρα ο Δήμαρχος του Παρισιού, Bertrand Delanoë, στρέφεται στα ελεύθερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα Autolib, τα οποία θα είναι φιλικά στο περιβάλλον και ευελπιστεί ότι θα αποτελέσουν τη λύση για το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.
Η γαλλική εταιρεία Bolloré, υπέγραψε ένα συμβόλαιο, σύμφωνα με το οποίο θα παρέχει 3000 μικρά τετραθέσια ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους του Παρισιού. Το σχέδιο θα ξεκινήσει την άνοιξη του 2011.
Τα επονομαζόμενα Bluecars σε σχήμα φούσκας, σχεδιασμένα από την συνεργάτιδα εταιρεία Pininfarina, θα τροφοδοτούνται από μπαταρίες λιθίου, τις οποίες θα παράγει η εταιρεία Bolloré, ενώ θα έχουν αυτονομία 250 χιλιομέτρων και η φόρτισή τους θα διαρκεί τέσσερις ώρες. Μάλιστα, η ανώτατη ταχύτητά τους θα φτάνει τα 130 χλμ.
Οι ενδιαφερόμενοι κάτοικοι ή τουρίστες της πόλης του Παρισιού θα μπορούν να προμηθεύονται ένα Autolib (ελεύθερο αυτοκίνητο) από τους 1000 ειδικά σχεδιασμένους χώρους στάθμευσης μέσα στην πόλη, αλλά και στα προάστια, με την προσκόμιση ειδικής κάρτας. Ακόμη, για τη χρήση του ελεύθερου αυτοκινήτου θα είναι υποχρεωτική η προσκόμιση διπλώματος οδήγησης.
Η ετήσια εγγραφή θα είναι 12 ευρώ το μήνα, ενώ για την πρώτη μισή ώρα οδήγησης το κόστος θα είναι 5 ευρώ, 4 ευρώ για τη δεύτερη και 6 ευρώ για κάθε επόμενη. Η πληρωμή θα γίνεται αυτόματα μέσω της ειδικής πιστωτικής κάρτας του οδηγού.
Το πρόγραμμα ευελπιστεί να προσελκύσει περίπου 160.000 με 200.000 ενδιαφερόμενους, ενώ σκοπεύει να μειώσει την κυκλοφοριακή συμφόρηση στην πόλη, να δημιουργήσει περισσότερες λωρίδες ποδηλατοδρόμου και να περιορίσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα καύσιμα.
Σύμφωνα με έρευνες, τέλος, της APUR, οι δημοτικές αρχές του Παρισιού υποστηρίζουν ότι το 58% των κατοίκων του Παρισιού δεν διαθέτει αυτοκίνητο, ενώ το 16% των κατοίκων της πόλης χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό του λιγότερο από μία φορά το μήνα. Ακόμη, το αυτοκίνητο ξοδεύει το 95% του χρόνου τους παρκαρισμένο. 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://tvxs.gr

Σχόλια