Η μέρα που «στέγνωσαν» οι καταρράκτες του Νιαγάρα.

 
Σαράντα ένα χρόνια πέρασαν από τη μέρα που οι καταρράκτες του Νιαγάρα στέρεψαν από νερό, για να βγουν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες εκείνης της εποχής. Ούτε σταγόνα νερού δεν υπάρχει στο τοπίο, μόνο βράχια και έρημος...

Τον Ιούνιο του 1969, όπως δημοσιεύει η Daily Mail, Αμερικανοί μηχανικοί προκάλεσαν αναστροφή των ρευμάτων των καταρρακτών και προκάλεσαν την ξηρότητα του τοπίου για αρκετούς μήνες, προκειμένου να απομακρύνουν τους βράχους που υπήρχαν και παρασύρονταν από τα ορμητικά νερά. Ωστόσο, λόγω του υψηλού κόστους του σχεδίου τους, οι μηχανικοί παραιτήθηκαν από την ιδέα αυτή τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.



Κατά τη διακοπή των νερών, είχαν τη δυνατότητα να μελετήσουν τις όχθες των καταρρακτών και ενδυνάμωσαν με φυσικό τρόπο τα πετρώματα, προκειμένου να καθυστερήσουν τη σταδιακή διάβρωση του εδάφους των αμερικανικών καταρρακτών. Η ομάδα προερχόταν από το Αμερικανικό Σώμα Μηχανικών, η οποία ανατίναξε το προσωρινό παραπέτασμα που είχαν δημιουργήσει νωρίτερα για να εμποδίσουν το νερό να κατέβει, και στη συνέχεια έξι εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού το λεπτό έρρευσαν ξανά στις ακτές των καταρρακτών.



Τώρα ύστερα από τέσσερις δεκαετίες που ήταν κρυμμένες στο συρτάρι, οι φωτογραφίες από το εγχείρημα των Αμερικανών τεχνικών ήρθαν στο φως της δημοσιότητας. Το 1931 και το 1954 είχαν πραγματοποιηθεί μεγάλες κατολισθήσεις και τα βράχια είχαν συγκεντρωθεί στη βάση του καταρράκτη. Το 1965, ένα δημοσίευμα στην τοπική εφημερίδα αποκάλυπτε πως αν τα βράχια δεν μετακινούνταν, κάποια στιγμή οι καταρράκτες θα σταματούσαν να ρέουν και το νερό θα στέρευε.

Τέσσερα χρόνια αργότερα, το Αμερικανικό Στρατιωτικό Σώμα Μηχανικών ανέλαβε να... αποστραγγίσει τους καταρράκτες και να καθαρίσει το υπέδαφος, απομακρύνοντας όλα τα βράχια που θα εμπόδιζαν την ορμή του νερού ή θα παρασύρονταν από αυτήν.
Κατασκεύασαν λοιπόν, τείχος σχεδόν 182 μέτρων κατά μήκος του ποταμού, ώστε αντέστρεψαν τη φορά των νερών που πλέον είχαν κατεύθυνση προς τους καταρράκτες του Horseshoe στα σύνορα με τον Καναδά.



Το φράγμα αποτελείτο από 27.800 τόνους βράχων και στις 2 Ιουνίου του 1969, έπειτα από 12.000 χρόνια ασταμάτητης ροής, τα νερά σταμάτησαν να κυλούν στους καταρράκτες του Νιαγάρα.

Χιλιάδες επισκέπτες βρέθηκαν στο σημείο για τους επόμενους έξι μήνες για να παρακολουθήσουν από κοντά την ιστορική αυτή στιγμή. Μόλις οι μηχανικοί αφαίρεσαν τους επικίνδυνους βράχους, έκαναν τους γεωλογικούς τους ελέγχους και καθάρισαν τον πυθμένα του ποταμού, άφησαν τα νερά να ξανατρέξουν στη γνώριμη διαδρομή τους στις 25 Νοεμβρίου 1969 μπροστά στα μάτια 2.650 θεατών.

 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.real.gr

Σχόλια