Οι «αντάρτες» των ελάτων.


«Για την ώρα δεν πάµε ούτε τέλεια ούτε και χάλια. Μέτρια είναι φέτος τα πράγµατα στις πωλήσεις των φυσικών δέντρων µας. Ο κόσµος δεν έχει λεφτά, οπότε αναγκαστικά ρίξαµε τις τιµές µας. Oσο είναι στο χέρι µας, δηλαδή, θέλουµε να τον διευκολύνουµε, να κάνει Χριστούγεννα µ’ ένα όµορφο αληθινό δεντράκι στο σπίτι του».
Εφερε και φέτος στην Αθήνα τα έλατα που καλλιεργεί στο χωριό του τον Ταξιάρχη της Χαλκιδικής. Σταθερά έντεκα χρόνια τώρα απλώνει την πραµάτεια του µέχρι και τις 22 του µήνα απέναντι από το ∆ηµαρχείο Γλυφάδας, όµως ο 35χρονος παραγωγός Χρήστος Νικολούδης βλέπει κιόλας µείον το ταµείο του συγκριτικά µε το αντίστοιχο περσινό διάστηµα. «Τέτοιο στρίµωγµα πρώτη φορά βλέπω.Ως τώρα έχω πουλήσει µόνο 150 δέντρα, την ώρα που το 2009 είχα ξεπεράσει τα 200 τέτοιες µέρες. Εφερα µαζί µου συνολικά 270, όµως δεν πιστεύω να ξεπουλήσω. Ηδη η παρατεταµένη ζέστη των τελευταίων µηνών µάς έκανε µεγάλη ζηµιά: 35 από ταέλατά µας άρχισαν να χάνουν τις βελόνες τους οπότε τα αποσύραµε» λέει στα «ΝΕΑ». Πατέρας δύο παιδιών, αφοσιωµένος στην ελατοκαλλιέργεια στις πλαγιές του Χολοµώντα, εκεί όπου παράγεται το 65% των φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων της ελληνικής αγοράς, έχει ενταχθεί εδώ και εννέα χρόνια στο πρόγραµµα νέων αγροτών και λειτουργεί τη δική του µικρήοικογενειακή επιχείρηση. «Οπως κάθε χρόνο, τώρα είναι η ευκαιρία µας. Με τη διαφορά ότι φέτος έπρεπε να πέσουµε πιο κάτω τιµολογιακά για να µη µας µείνει απούλητο το εµπόρευµά µας: ένα έλατο ύψους 2,70 µ. που πουλούσαµε πέρυσι προς 50 ευρώ, το δίνουµε πλέον 30 ευρώ. Αντίστοιχα για ένα δέντρο 1,80 µ. κατεβαίνουµε ώς και τα 25-30 ευρώ ενώ έναν χρόνο πριν το είχαµε 40. Τι να κάνουµε; Καταλαβαίνουµε πως οι οικονοµικές συνθήκες είναι πλέον δύσκολες για όλους µας. Φέτος σηκώνει και παζάρια!» προτρέπει.

Υλοτόµος στα βουνά τον περισσότερο καιρό, ο Θανάσης Αντωνίου, 48 χρονών,εµπορεύεται αυτές τις µέρες τα έλατα που καλλιεργεί στην Καστάνιτσα, στην Αρκαδία.Με τη γυναίκατουκαιτοναδελφότου έστησανκαι φέτοςστηνπλατεία Χρυσοχόου στο Νέο Ψυχικό την υπαίθρια αγορά και την καλύβα τους, εκεί δίπλα διανυκτερεύουν σε Ι.Χ. «Είκοσι τρία χρόνια τώρα κάθε ∆εκέµβρη απ’ του Αϊ-Νικόλα µέχρι και την παραµονή των Χριστουγέννων εδώ έρχοµαι, µονίµως στο ίδιο στέκι. Οι πελάτες µου, κυρίως από Παλαιό και Νέο Ψυχικό, Φιλοθέη και πιο βόρεια, µ’ έχουν µάθει πια, οι περισσότεροι είναι σταθεροί» λέει. Την τελευταίαπενταετία κάθε χρόνο κόβει 180 δέντρα τα οποία διαθέτει προς 30 ευρώ (ύψος 1.80-2 µ.) έως και 150 ευρώ (ύψος 4 µ. για µαγαζιά). Παλαιότερα, τη δεκαετία1988-1998 έφερνε 400 και όλα έφευγαν.

«∆εν µας είχαν κάνει ακόµατη ζηµιά τα εισαγόµενα, τα ψεύτικα. Τότε ήµασταν είκοσι οι δραστήριοι παραγωγοί του χωριού, τώρα είµαι ο µόνος που εξακολουθεί να κατεβαίνει στην Αθήνα. Φυτεύουν σχεδόνόλοι οι ντόπιοι, συνολικά 25-30 που αποµείναµε, αλλά δεν µπορούν πλέον να τα διαθέσουν γι’ αυτό και δεν τα κόβουν» διευκρινίζει.

ΡΙΧΝΟΥΝ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ
Μέτριες είναι φέτος οι πωλήσεις φυσικών δέντρων και οι καλλιεργητές ρίχνουν τις τιµές

«Κάθε πέρσι και καλύτερα»

ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΕΝΤΕ οικογένειες επιµένουν να ασχολούνται µε την καλλιέργεια φυσικών χριστουγεννιάτικων δέντρων στο γραφικό χωριουδάκι του Αγίου Νικολάου, των διακοσίων µονίµων κατοίκων, στην Ευρυτανία. Παραγωγός σε καστανόδασος 50 στρεµµάτων, ο 38χρονος – ιδιοκτήτης καφενείου τον υπόλοιπο χρόνο – Βαγγέλης ∆εληγεωργόπουλος έστειλε τις προηγούµενες µέρες τα δέντρα του σε χονδρεµπόρους σε Πάτρα, Μεσολόγγι και Καρπενήσι (12 ευρώ το ένα, ύψους περίπου 3 µέτρων), δίχως να εξασφαλίσει όµως κι ένα καλό εισόδηµα, όπως τον παλιό καλό καιρό. «Κάποτε ζούσαµε από αυτά τα δέντρα. Αλλά δεν έχουν πέραση πια τα αληθινά. Φέτος ούτε διακόσια έλατα δεν κόψαµε την 1η ∆εκεµβρίου όλοι µαζί οι παραγωγοί, την ώρα που πέρσι διαθέσαµε τα διπλάσια, κάθε πέρσι και καλύτερα συνηθίσαµε πια να λέµε».

«Φέτος κόψαµε 40% λιγότερα δέντρα σε σχέση µε την περσινή σεζόν. Παλαιότερα µας ζητούσαν 200-300 δέντρα, φέτος πήραν µόλις τα µισά...» λέει ο Πέτρος Αλεξίου που διατηρεί φυτώρια ελάτων σε µια έκταση εκατό στρεµµάτων, στη Μερκάδα Φθιώτιδας. 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.tanea.gr

Σχόλια