Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010

Ο Τάμεσης επέστρεψε στη φύση.

 


Μια διεθνή οικολογική διάκριση κέρδισε το μέχρι πρότινος «νεκρό» ποτάμι του Λονδίνου. Ο Τάμεσης τη δεκαετία του ’50 θεωρούταν ένας μολυσμένος ποταμός, αποδέκτης όλων των λυμάτων του Λονδίνου. Όμως η κατάσταση σήμερα έχει αλλάξει. Ο Τάμεσης βραβεύτηκε από το Διεθνές Ίδρυμα για τους Ποταμούς. Αυτό το βραβείο συνοδεύεται από το ποσό των 250,000 ευρώ και αφορά τη διατήρηση των πολύτιμων οικοσυστημάτων.
Υπήρχαν άλλοι 100 υποψήφιοι ποταμοί, ανάμεσα στους οποίους, ο Αμαζόνιος και ο Κίτρινος Ποταμός στην Κίνα.
Πολλοί ήταν αυτοί που θεωρούσαν τη σωτηρία του Τάμεση , χαμένη υπόθεση. Στον ποταμό καταλήγουν κάθε χρόνο 32 εκατομμύρια τόνοι ακατέργαστων λυμάτων και στις όχθες του ζουν 13 εκατομμύρια άνθρωποι. Η Αρχή Προστασίας Περιβάλλοντος έκανε δυνατό το αδύνατο και μέσα σε λίγα χρόνια τον επανέφερε στη ζωή. Το 80% του νερού του πλέον θεωρείται καλής ποιότητας και οι παραπόταμοί του αφθονούν σε ψάρια, αφού έχουν καταμετρηθεί 125 είδη! Το μέγεθος της καταστροφής που είχε υποστεί ήταν μεγάλο. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 1833 είχαν ψαρέψει τον τελευταίο σολομό!
Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν γίνει έργα αποκατάστασης και ενίσχυσης του ποταμού, ενώ παράλληλα η χώρα θα πρέπει να εξασφαλίσει την καλή κατάσταση των ποταμών της μέχρι και το τέλος του 2015, σύμφωνα με τη δέσμευσή της απέναντι στην Κομισιόν.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.flowmagazine.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΤΑΜΠΟΥΛΙΔΗΣ