Παραγωγή ενέργειας από φυτικά υπολείμματα.

 
Μέχρι σήμερα κουκούτσια, κλαδιά δέντρων και φλοιοί φυτών οδηγούνταν στα σκουπίδια ή χρησιμοποιούνταν για καύσιμα σε σόμπες.
Ακόμη, τα φυτά του καλαμποκιού που έμεναν στο χωράφι μετά τον αλωνισμό και τη σοδειά καίγονταν επί τόπου. Κάποια στιγμή οι αγρότες της περιοχής του Αμυνταίου σκέφτηκαν πως όλη αυτή η βιομάζα δε θα έπρεπε να πάει χαμένη και ξεκίνησαν επαφές με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας αλλά και άλλους φορείς προκειμένου να βρουν λύση για την αξιοποίησή της.
Η λύση προήλθε από το Εργαστήρι Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) που ξεκίνησε την κατασκευή μιας κινητής μονάδας αεριοποίησης αγροτικών υπολειμμάτων με στόχο την παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρισμού.
Η μονάδα αυτή, ισχύος 5 Κιλοβάτ, που κατασκευάζεται και αναμένεται να είναι έτοιμη τον ερχόμενο Απρίλιο θα τεθεί αμέσως σε πιλοτική λειτουργία. Συγκεκριμένα θα επισκέπτεται κάθε αγροτική μονάδα στην περιοχή του Αμυνταίου ώστε να συλλέγει τα φυτικά υπολείμματα και στη συνέχεια, καταναλώνοντας 5 κιλά ύλης την ώρα, θα παράγει θερμότητα και ρεύμα.
Το ρεύμα θα διοχετεύεται στο δίκτυο της ΔΕΗ ενώ η θερμότητα θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την τηλεθέρμανση της Φλώρινας και της Πτολεμαΐδας, για τη θέρμανση θερμοκηπίων ή για οποιαδήποτε κοντινή επιχείρηση έχει ανάγκη από ζεστό νερό και ατμό.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του ΑΠΘ, Ζήσης Σαμαράς, το όλο σχέδιο αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος «Life+» για την περιβαλλοντική πολιτική και διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η μονάδα αεριοποίησης βιομάζας, όπως ονομάζεται, θα έχει δυναμικότητα λειτουργίας επτά χιλιάδων ωρών το χρόνο. «Στη συνέχεια και εφόσον προκύψουν ικανοποιητικά στοιχεία από την πιλοτική της εφαρμογή, θα εξεταστεί η δημιουργία μιας μεγαλύτερης μονάδας, σε συνεργασία με την ιδιωτική πρωτοβουλία και οποιονδήποτε επιθυμεί να επενδύσει σε μια τέτοια σκέψη», προσθέτει ο μηχανολόγος μηχανικός, υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Μηχανολόγων, Δημήτρης Μερτζής.
Από την πλευρά των αγροτών του Αμυνταίου, ο πρόεδρος της τοπικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών, Γιώργος Γιαντσόπουλος κάνει λόγο για πρωτοτυπία που θα παρουσιαστεί απόψε στο πλαίσιο ημερίδας στο Αμύνταιο, προκειμένου να ενημερωθούν από κοντά όλοι οι ενδιαφερόμενοι. «Είναι μια ευπροσάρμοστη μονάδα που θα παράγει χρήσιμη ενέργεια, θερμότητα και ρεύμα, ελαχιστοποιώντας τα κόστη μεταφοράς», σημειώνει.
Άλλωστε, όπως τονίζει, «είναι απαραίτητο να προβληματιζόμαστε όλοι και να πειραματιζόμαστε πάνω στο ζήτημα των τρόπων παραγωγής ενέργειας, δεδομένου ότι τα κάρβουνα και οι λιγνίτες κάποια στιγμή θα φύγουν, ο υπόγειος πλούτος θα τελειώσει και η Ευρώπη, μετά το 2050 θα πρέπει να αναζητήσει νέες ύλες για την παραγωγή ενέργειας».
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://oikoinfo.wordpress.com

Σχόλια