Πληθαίνουν τα βιοκλιματικά σχολεία στην Κρήτη.


Ένα ακόμη νέο βιοκλιματικό σχολικό συγκρότημα θα είναι έτοιμο σε μικρό χρονικό διάστημα και υλοποιείται από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ηρακλείου στο Ασήμι του Δήμου Κόφινα. Εκεί βρέθηκε σήμερα η Νομάρχης Ηρακλείου προκειμένου να επιθεωρήσει τις εργασίες.


Το νέο σχολικό συγκρότημα πρόκειται να στεγάσει το Δημοτικό Σχολείο και το Νηπιαγωγείο Ασημίου. Επιπλέον, η κ. Σχοιναράκη επισκέφθηκε το Λύκειο Ασημίου, όπου η Νομαρχία Ηρακλείου πραγματοποιεί εργασίες για την κατασκευή νέου κτιρίου που θα προσθέσει πέντε νέες αίθουσες, οι οποίες θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του σχολείου.

Συγκεκριμένα, στο έργο του βιοκλιματικού σχολικού συγκροτήματος για το Δημοτικό και το Νηπιαγωγείο Ασημίου η Νομάρχης παρευρέθηκε στην έναρξη των εργασιών που έγινε, με την εγκατάσταση του εργολάβου στο χώρο, ενώ στο Λύκειο Ασημίου παρακολούθησε από κοντά την πορεία των εργασιών κατασκευής του νέου κτιρίου.

Παράλληλα, συμμετείχε και στη διανομή σταφίδας από την Κ.Σ.Ο.Σ. στα σχολεία της περιοχής.

Οι εργασίες

Σε ό,τι αφορά στο έργο «Προσθήκη Αιθουσών Διδασκαλίας και Αίθουσας Πολλαπλών Χρήσεων στο Λύκειο Ασημίου» προϋπολογισμού 950.000€, προβλέπεται η κατασκευή κτιρίου που αποτελείται από ημιυπόγειο, ισόγειο και υμιυπαίθριους χώρους συνολικής έκτασης 538,24 τετραγωνικών μέτρων.

Το κτίριο, στο ημιυπόγειο περιλαμβάνει αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, W.C αγοριών και κοριτσιών και αποδυτήρια αγοριών και κοριτσιών και στο ισόγειο τέσσερις αίθουσες διδασκαλίας και συγκρότημα W.C αγοριών και κοριτσιών. Το έργο χρηματοδοτείται από πιστώσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου. Την επίβλεψη των εργασιών έχει το Τμήμα Κτιριακών Έργων της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Ηρακλείου.

Τα Ολοήμερα Δημοτικό και Νηπιαγωγείο

Το έργο «Ολοήμερο Δημοτικό Σχολείο και Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Ασημίου» προϋπολογισμού 5.285.950,41€ αφορά στην ανέγερση βιοκλιματικού σχολικού συγκροτήματος σε γήπεδο με συνολικό εμβαδόν 4.616,81 τετραγωνικών μέτρων στη θέση Παπούρι του Δημοτικού Διαμερίσματος Ασημίου του Δήμου Κόφινα. Το έργο χρηματοδοτείται μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς.

Συγκεκριμένα, το συγκρότημα θα αποτελείται από δύο σχολεία, συνολικού εμβαδού 3.113,97 τετραγωνικών μέτρων και ημιυπαίθρους χώρους 96,48 τετραγωνικών μέτρων. Το Δημοτικό είναι 12/θέσιο και το Νηπιαγωγείο Διθέσιο τα οποία προβλέπεται να είναι ολοήμερα. Η χωροθέτηση των κτιρίων έγινε με βάση τον καλύτερο δυνατό προσανατολισμό για φωτισμό και αερισμό των κύριων χώρων και προστασία των αύλειων χώρων από καιρικές συνθήκες.

Στο σχεδιασμό έχουν ληφθεί υπόψη στοιχεία βιοκλιματικού κτιρίου όπως χρήση θερμοσιφωνικών πανέλων, καμινάδας εξαερισμού, ανακλαστικών τζαμιών, ηλιακών πανέλων, ανεμιστήρων οροφής, φύτευση δωμάτων κ.λ.π. Είναι σχολεία κλειστού τύπου, με προσανατολισμό αιθουσών βορρά - νότο, αυτόνομα κτίρια, με ανεξάρτητους αύλειους χώρους που συνορεύουν ώστε να επικοινωνούν όταν είναι επιθυμητό και διαφορετικές εισόδους.

Το Δημοτικό συνολικού εμβαδού 2.667,02 τετραγωνικών μέτρων και 48,60 τετραγωνικών μέτρων ημιυπαίθριους χώρους, αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, α΄ και β΄ όροφο και περιλαμβάνει δώδεκα αίθουσες διδασκαλίας, πέντε αίθουσες εργαστήρια, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, βιβλιοθήκη, μία αίθουσα φαγητού, χώρους διοίκησης, βοηθητικούς χώρους (χώρους υγιεινής μαθητών και προσωπικού, κουζίνα, αποθήκη κ.λπ), και υπαίθριους χώρους δραστηριοτήτων.

Σε όλα τα επίπεδα η κυκλοφορία εξασφαλίζεται μέσω δύο κλιμακοστασίων που καταλήγουν στο δώμα και ανελκυστήρα ΑΜΕΑ.

Το Νηπιαγωγείο, εμβαδού 449,95 τετραγωνικών μέτρων, αναπτύσσεται στο νότιο τμήμα του γηπέδου με αυτόνομο αύλειο χώρο και ημιυπαίθριους χώρους εμβαδού 44,80 τετραγωνικών μέτρων και δύο δυνατότητες εισόδου –εξόδου στο κτίριο, βόρεια και νότια και περιλαμβάνει δύο αίθουσες νηπίων, μία αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, μία αίθουσα τραπεζαρίας, μία αίθουσα ύπνου, βοηθητικούς χώρους (χώρους υγιεινής νηπίων και προσωπικού, κουζίνα, αποθήκη, γραφείο νηπιαγωγών κ.λ.π.) και υπαίθριους χώρους δραστηριοτήτων.
 ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.real.gr

Σχόλια