Ο καρχαρίας αναπτύσσει µεγάλες ταχύτητες λόγω... δοντιών.

Οι φολίδες στο δέρµα  του ρυγχοκαρχαρία  είναι το µυστικό της  µεγάλης ταχύτητας  που αναπτύσσει και η  οποία τον βοηθά να  κυνηγά το θήραµά του
Τα «δόντια» πουκαλύπτουν ολόκληρο το σώµα του καρχαρία είναι αυτά που τουχαρίζουν τη ζηλευτή του ταχύτητα. Οι καρχαρίες καλύπτονται από εύκαµπτες φολίδες, σχεδόν αόρατες στοανθρώπινο µάτι, που αποτελούνται από το ίδιο υλικό µε τα δόντια τους.

Οι φολίδεςλειτουργούν ως προστατευτικό κάλυµµα στον καρχαρία, αλλά παράλληλα βοηθούν στην κίνηση του κήτους, σύµφωνα µετην Εϊµι Λανγκ,µηχανικό αεροδιαστηµικής στο Πανεπιστήµιο της Αλαµπάµας.

Σε αντίθεση µε ό,τι πίστευαν µέχρι σήµερα, οι επιστήµονεςανακάλυψαν ότι οι καρχαρίες δεν κινούν απόµόνοι τους τις φολίδες, τις οποίες τένοντες συγκρατούν ενσωµατωµένες στο δέρµα.

Οι φολίδες κινούνται αυτόµατα, ανταποκρινόµενες στην κίνησητου νερού σε σχέση µε το αεροδυναµικόσώµα του κήτους. Ο τρόπος µε τον οποίο στρέφονται οι φολίδες µειώνει την αντίσταση του νερού πάνω στον καρχαρία. «Η διαδικασία µοιάζει µε την κίνηση µιας µπάλας του γκολφ που έχει πολλά “λακκάκια” στην επιφάνειά της. Φανταστείτε νερό να περνά πάνω από την µπάλα. Πίσω της δηµιουργούνται απόνερα µε χαµηλή ταχύτητα, αλλά τα “λακκάκια” µειώνουν το µέγεθός τους. Με τον ίδιο τρόπο, οι φολίδες βοηθούν τονκαρχαρία να αναπτύσσει µεγάλες ταχύτητες», εξηγεί στο «National Geographic» η Λανγκ. Οι επιστήµονες µελέτησαν τον ρυγχοκαρχαρία, έναν συγγενή του µεγάλου λευκού καρχαρία, που µπορεί να πηδήξει µέχρι 12 µέτρα στον αέρα. Συνδυάζοντας παρατηρήσεις του καρχαρία στο εργαστήριο µε υπολογιστικά µοντέλα, ανακάλυψαν ότι οι φολίδες του καρχαρία διαφέρουν σε µέγεθος και βαθµό ευκαµψίας ανάλογα µε το σηµείο όπου βρίσκονται. Οι περισσότερο εύκαµπτες φολίδες βρίσκονταιπίσω από τα βράγχια και στα πλευρά.

Τα ευρήµατα µπορούν να χρησιµοποιηθούν στον σχεδιασµό αεροσκαφών για να ελαχιστοποιηθεί η αντίσταση του αέρα. 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.tanea.gr

Σχόλια