BedZED, το οικολογικό μοντέλο σύγχρονων κατοικιών.

 












Το παράδειγμα στην κατασκευή σύγχρονων κατοικιών, οίκο-συνοικιών, δείχνει το BedZED. Πρόκειται για μία από τις πρώτες καλά οργανωμένες ιδέες, με αληθινά αξιόλογα αποτελέσματα επί μία δεκαετία, κερδίζοντας παγκόσμιες διακρίσεις και βραβεία.

 
 Tο BedZED ή αλλιώς Beddington Zero Energy Development είναι ένα συγκρότημα 100 κατοικιών στο Sutton του Λονδίνου. Κατασκευάστηκε με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Σκοπός του είναι η μικρότερη κατανάλωση ενέργειας και η αποφυγή άσκοπης σπατάλης νερού.
 
 
Δημιουργήθηκε από τον αρχιτέκτονα Bill Dunster, για την εταιρεία «Peabody Trust», η οποία ειδικεύεται στο «social housing». Tο οικολογικό χωριό κόστισε τότε πάνω από 15 εκατομμύρια λίρες (2001). Ορισμένες από τις βασικές τεχνικές που χρησιμεύουν στην προστασία του περιβάλλοντος και υλοποιούνται στο BedZED είναι:
 
  • Το ηλεκτρικό ρεύμα προέρχεται αποκλειστικά από την ηλιακή ενέργεια, που παράγεται από τα φωτοβολταϊκά κύτταρα.
  • Το νερό ανακυκλώνεται και κατά μεγάλο μέρος ξαναχρησιμοποιείται. Φιλτράρεται με τη βοήθεια φυτών και βακτηρίων σε ειδικές δεξαμενές κι έτσι επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση του κατά 33%.
  • Η ανακύκλωση απορριμμάτων και η κομποστοποίηση, αποτελούν θεμελιωμένες οικολογικές τεχνικές στο συγκρότημα.
  • Σταθμός συμπαραγωγής θερμότητας και ισχύος, αντί χρήσης πετρελαίου.
  • Παραγωγή βιοκαυσίμων  με μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.
  • Δημόσιο ηλεκτρικό όχημα για την μεταφορά των ενοίκων
  • Ειδικά παράθυρα, ανάλογα με τον προσανατολισμό κάθε πλευρά του κτηρίου (υαλοπίνακες στη φωτεινή πλευρά, τριπλά τζάμια στη σκοτεινή)
  • Κήποι στις ταράτσες των κτηρίων
  • Χρήση ηλεκτρικών αυτοκινήτων
 
Το βρετανικό WWF ήταν εκείνο που ουσιαστικά είχε την αρχική ιδέα. Υπήρξε μάλιστα ο «μεσάζον» μεταξύ της αγγλικής κυβέρνησης και όλων των φορέων που συνεργάστηκαν για την ολοκλήρωση του έργου( των βιομηχανιών, των εταιρειών και της Eυρωπαϊκής Ένωσης). Βασικός στόχος ήταν η μηδενική χρήση ορυκτών καυσίμων, όπως πετρέλαιο, άνθρακας και αέριο, και μηδενική εκπομπή αερίων που επισπεύδουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η επιτυχία των στόχων δείχνει τον δρόμο για τις μελλοντικές οικολογικές κατασκευές αυτού του πλανήτη.
 
Χρήσιμα Links
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.flowmagazine.gr

Σχόλια