Τα Χριστούγεννα... ρυπαίνουν.

 
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΠΕΡΙΠΟΥ 170 ΧΡΟΝΙΑ, το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίστηκε στην Ευρώπη με γλυκά, συσκευασμένα τρόφιμα, αποξηραμένα φρούτα και μικρά δώρα. Από τότε μέχρι σήμερα, το πνεύμα των γιορτών μεταλλάχθηκε, αποκτώντας κι αυτό με τη σειρά του οικολογικό αποτύπωμα, δείχνοντας σε όλους μας το «βρόμικο» πρόσωπό του. Η υπερκατανάλωση των πόρων του πλανήτη δεν λείπει από τις ημέρες των Χριστουγέννων, μεταφράζεται όμως σε στολίδια, φωτάκια, παραπανίσιες αγορές, τόνους επιπλέον απορριμμάτων και, φυσικά, εκατομμύρια δέντρα, τεχνητά και φυσικά, έτοιμα να μπουν στο σαλόνι μας.

Το αποτύπωμα των γιορτών

ΜΕΣΑ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΜΟΝΟ ΜΕΡΕΣ, τις δυο τουλάχιστον εβδομάδες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, η επιβάρυνση που δέχεται το περιβάλλον από το πνεύμα των γιορτών ξεπερνά κάθε όριο. Γι’ αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, το μέσο οικολογικό αποτύπωμα των περισσότερων πολιτών φτάνει σε δυσθεώρητο ύψος μόνο και μόνο αν υπολογίσουμε πως τα έξοδα των περισσότερων νοικοκυριών αυξάνονται κατά 20%. Έρευνα που έγινε στις ΗΠΑ έδειξε πως τα απορρίμματα την περίοδο των Χριστουγέννων αυξάνονται κατά 25% και σε κάθε νοικοκυριό αντιστοιχούν 4 επιπλέον σακούλες σκουπιδιών κάθε μέρα. Μόνο σε τρεις ημέρες καθένας μας εκλύει στην ατμόσφαιρα 650 κιλά διοξειδίου του άνθρακα, βάρος που αντιστοιχεί σε περίπου 1.000 βασιλόπιτες. Η ποσότητα CO2 που εκλύουμε στην ατμόσφαιρα την ημέρα των Χριστουγέννων και τις δύο ημέρες τις Πρωτοχρονιάς αντιστοιχεί στο 5,5% του συνολικού CO2 που παράγει συνολικά κάθε άνθρωπος για έναν χρόνο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Περιβάλλοντος της Στοκχόλμης, παράγουμε 26 κιλά CO2/άτομο για το φαγητό, 96 κιλά CO2/άτομο για μετακινήσεις με το αυτοκίνητο, 218 κιλά CO2/άτομο για περίτεχνους και υπερβολικούς στολισμούς κατοικιών με χριστουγεννιάτικα λαμπάκια και 310 κιλά CO2/ άτομο για τις αγορές των ημερών.

Ένα δέντρο γεμάτο... διοξείδιο του άνθρακα

ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΩΝ ΓΙΟΡΤΩΝ βρίσκεται, φυσικά, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, το αποτύπωμα του οποίου αυξάνεται όσο το ύψος του μεγαλώνει. Ένα τεχνητό δέντρο που δεν έχει κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα υλικά και ζυγίζει 10 κιλά «κουβαλά» μαζί του μια διόλου ευκαταφρόνητη ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα. Αν ο σκελετός του είναι κατασκευασμένος από ατσάλι και ζυγίζει περίπου 3 με 5 κιλά, το CO2 που έχει εκλυθεί για την κατασκευή του φτάνει περίπου τα 7 κιλά. Όσον αφορά τα πλαστικά μέρη του δέντρου από πολυαιθυλένιο και PVC, το CO2 φθάνει, αντίστοιχα, τα 1,2 κιλά και τα 500 γραμμάρια. Για την παραγωγή 500 γραμμαρίων γυαλιού, υλικό από το οποίο είναι κατασκευασμένα πολλά από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια, το CO2 ανέρχεται στα 30 γραμμάρια.

Αν το δέντρο έχει εισαχθεί, για παράδειγμα από την Κίνα, τότε για τη μεταφορά του έχουν εκλυθεί στην ατμόσφαιρα περίπου 3 κιλά CO2. Συνολικά για την κατασκευή και τη μεταφορά ενός ψεύτικου δέντρου εκλύονται στην ατμόσφαιρα περίπου 12 με 15 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Ενδεικτικά, το 2009 εισήχθησαν στις ΗΠΑ από την Κίνα περίπου 12 εκατομμύρια ψεύτικα δέντρα. Για να κατασκευαστούν και να μεταφερθούν εκλύονται στην ατμόσφαιρα 180.000 τόνοι CO2. Συνολικά, πάντως, μόνο στις ΗΠΑ πωλούνται κάθε χρόνο περίπου 38 εκατομμύρια τεχνητά δέντρα.

Κάρτες και φωτάκια

ΟΥΤΕ ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ κάρτες μένουν εκτός σκηνικού, καθώς, όπως υπολογίζεται, μόνο στη Βρετανία κάθε χρόνο αποστέλλονται περίπου 1,7 δισεκατομμύρια κάρτες για τις οποίες έχουν χρησιμοποιηθεί περισσότερα από 300.000 δέντρα, ενώ αλλά 40.000 δέντρα θυσιάζονται για την παρασκευή 8.000 τόνων χαρτιού περιτυλίγματος. Ο όγκος δε των απορριμμάτων στη χώρα κατά τη διάρκεια των γιορτών αυξάνεται κατά 3 εκατομμύρια τόνους, ενώ στα σκουπίδια καταλήγουν και 6 εκατομμύρια χριστουγεννιάτικα δέντρα.

Τα δε φωτάκια, που αποτελούν απαραίτητο αξεσουάρ του δέντρου αλλά και πολλών μπαλκονιών, αφήνουν κι αυτά με τη σειρά τους το οικολογικό τους αποτύπωμα. Βέβαια, πολλοί καταναλωτές, ειδικά τα τελευταία χρόνια, επιλέγουν να στολίσουν τα δέντρα με φωτάκια LED, που εξοικονομούν ενέργεια και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον στο ίδιο ποσοστό σε σχέση με τα συμβατικά.

Το γιορτινό τραπέζι... καταλήγει στα σκουπίδια

ΤΑ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΑ ΔΕΙΠΝΑ που δίνουν και παίρνουν τις ημέρες των γιορτών μπορεί να βρίσκονται τελευταία στη λίστα, είναι όμως εξίσου επιβαρυντικά με το υπόλοιπο πακέτο των Χριστουγέννων, όταν φυσικά χαρακτηρίζονται από δόσεις υπερβολής. Υπολογίζεται πως το 1/4 των τροφών που καταναλώνουμε αυτή την περίοδο καταλήγει στα σκουπίδια, γι’ αυτό και πολλοί υποστηρίζουν πως, υπολογίζοντας καλύτερα τις ανάγκες μας και κομποστοποιώντας τα οργανικά υπολείμματα, μπορούμε να μειώσουμε το οικολογικό μας αποτύπωμα κατά 4 κιλά. Στην περίπτωση των αγορών, αν επιλέξουμε οικολογικά δώρα ή δεν κάνουμε πολλά περιττά ψώνια, το αποτύπωμα μπορεί να μειωθεί κατά 80 κιλά.

ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΣΙΜΙΤΣΙΑΔΗ
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.real.gr

Σχόλια