Περιβάλλον - Μικροοργανισμοί- απειλή στον Θερμαϊκό.


Εισπνεύσιμοι μικροοργανισμοί, που αναπτύσσονται στον Θερμαϊκό και μεταφέρονται με τον αέρα, αποτελούν την άγνωστη επιπρόσθετη απειλή για την υγεία των κατοίκων της Θεσσαλονίκης, της πόλης που έχει ήδη τον τίτλο της πιο επιβαρυμένης σε μικροσωματίδια PM10 στην Ευρώπη.


Πρόκειται για μικροφύκη, κυανοβακτήρια, που αναπτύσσονται στο θαλάσσιο περιβάλλον του Θερμαϊκού. Σε περιόδους άνθισης του φυτοπλαγκτού -αρκετά συχνές στη Θεσσαλονίκη- ένας κάτοικος του κέντρου της πόλης μπορεί να εισπνεύσει μέσα σε ένα 24ωρο τουλάχιστον 2.500 δυνητικά επιβλαβή κύτταρα μικροοργανισμών, όπως διαπίστωσε ο υποψήφιος διδάκτορας του Τμήματος Βιολογίας του ΑΠΘ, Σ. Γενίτσαρης, στη διδακτορική του διατριβή, τα συμπεράσματα της οποίας θα παρουσιαστούν στο 3ο Συνέδριο της Επιστημονικής Εταιρείας «Μικροβιόκοσμος» που ξεκινά την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη, υπό την αιγίδα του ΑΠΘ.

Για διάστημα 16 μηνών, και με συχνότητα ανά τριήμερο, ο ερευνητής συγκέντρωνε και εξέταζε δείγματα μικροοργανισμών, τόσο από τη θάλασσα όσο και από τον αέρα της Θεσσαλονίκης. Αναγνωρίστηκαν 63 είδη μικροφυκών και κυανοβακτηρίων, εκ των οποίων τα 21 είδη αναφέρονται για πρώτη φορά στη διεθνή βιβλιογραφία και αποτελούν το 6% των 353 έως σήμερα γνωστών αερομεταφερόμενων ειδών. Από τα 2.500 κύτταρα που μπορεί να εισπνεύσει καθημερινά ένας κάτοικος, τα περισσότερα έχουν αλλεργιογόνο δράση, ενώ πολλά είναι δυνητικά τοξικά.

Διεθνώς σχετίζονται με δερματικές αντιδράσεις, αλλεργίες αλλά και νευρολογικές διαταραχές. Ο υποψήφιος διδάκτορας προτείνει να διερευνηθεί η σχέση μεταξύ της αφθονίας των αερομεταφερόμενων φωτοσυνθετικών μικροοργανισμών και εξάρσεων αναπνευστικών ή άλλων προβλημάτων υγείας των κατοίκων αστικών περιοχών που γειτνιάζουν με υδάτινα οικοσυστήματα.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ

http://www.real.gr/

Σχόλια