Έξι νεκροί από τη νέα ισχυρή έκρηξη του ηφαιστείου Merapi

Εξερράγη και πάλι σήμερα το πρωί το ηφαίστειο Merapi στην Ιάβα της Ινδονησίας με αποτέλεσμα ποτάμια λάβας να κυλούν στις πλαγιές του και πυκνά σύννεφα καπνού να φτάνουν ακόμα και τα 4.000 ύψος, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες. Έξι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών.

Ο επικεφαλής του Κέντρου Ηφαιστειολογίας και Αντιμετώπισης Γεωλογικών Καταστροφών, κ. Σουρόνο, επισήμανε πως η σημερινή έκρηξη ήταν ισχυρότερη από την πρώτη, στις 26 Οκτωβρίου, η οποία προκάλεσε το θάνατο 42 ανθρώπων. Ο Σουτόπο Πούρβο Νουγκρόχο, διευθυντής στην Εθνική Υπηρεσίας Διαχείρισης Καταστροφών (BNPN), δήλωσε πως τα καταφύγια μεταφέρθηκαν σε απόσταση 15 χιλιομέτρων από την κορυφή, από τα 10 χλμ. που βρίσκονταν προηγουμένως, επειδή αυξάνει η ισχύς των εκρήξεων.
Εκπρόσωπος του υπουργείου Μεταφορών ανακοίνωσε πως δεν έχει επιβληθεί απαγόρευση των πτήσεων από και προς την γειτονική πόλη της Γιογκιακάρτα, αλλά το υπουργείο προειδοποιεί τις αεροπορικές εταιρίες να αποφεύγουν ορισμένους αεροδιαδρόμους πάνω από την Ιάβα.
Οι ειδικοί επέκτειναν χθες Τετάρτη από 10 σε 15 χιλιόμετρα την ζώνη γύρω από το Μεράπι στην οποία απαγορεύεται να επιστρέψουν οι κάτοικοι της περιοχής, αλλά και οι ηφαιστειολόγοι και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης. Περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί μέχρι τώρα να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Οι ηφαιστειολόγοι προειδοποιούν ότι και άλλα ηφαίστεια σε όλη την Ινδονησία δείχνουν αυξημένη δραστηριότητα.
Τουλάχιστον 15 νεκροί από πλημμύρες

Τουλάχιστον δεκαπέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και ένας αγνοείται μετά τις πλημμύρες που προκάλεσαν χθες Τετάρτη οι σφοδρές βροχές στην ανατολική Ινδονησία, ανακοίνωσαν οι αρχές σήμερα Πέμπτη.
Οι χωρικοί στο Τοϊάνας, στην επαρχία Ανατολική Νούσα Τενγκάρα, πιάστηκαν απροετοίμαστοι όταν σημειώθηκαν οι έντονες βροχοπτώσεις και οι πλημμύρες χθες. "Δεκαπέντε άνθρωποι πνίγηκαν. Οι έρευνες συνεχίζονται για να βρούμε το άτομο που αγνοείται", δήλωσε ο Νταβίντ Κάσε, τοπικός αξιωματούχος. Κατά τον ίδιο, περίπου 200 κάτοικοι της περιοχής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να αναζητήσουν καταφύγιο σε περιοχές με μεγαλύτερο υψόμετρο λόγω των πλημμυρών.
Η Ινδονησία πλήττεται συχνά από πλημμύρες και κατολισθήσεις, εξ αιτίας και της εκτεταμένης αποψίλωσης των δασών. Τουλάχιστον 148 άνθρωποι έχασαν τις ζωές τους τον Οκτώβριο από κατολισθήσεις και πλημμύρες στην ανατολική Παπούα.
ΠΗΓΗ
http://tvxs.gr

Σχόλια