Μεταλλεία Κασσάνδρας: Εργοστασιακό συγκρότημα δίπλα στη θάλασσα και μέσα στο δάσος.


Τα Μεταλλεία Κασσάνδρας, έκτασης 317.000 στρεμμάτων, καλύπτουν το 50% της επιφάνειας των Δήμων Σταγείρων-Ακάνθου, Παναγίας και Αρναίας. «To εργοστασιακό συγκρότημα πυρομεταλλουργίας χωροθετείται μέσα σε δάσος, σε απόσταση 2 χλμ. από τη θάλασσα, στον οικισμό Στρατώνι», επισημαίνει, μεταξύ άλλων, η Μαρία Καδόγλου, μέλος του Παρατηρητηρίου, στην Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), σύμφωνα με την «Ελευθεροτυπία».

«Θα μπορεί να επεξεργάζεται εκτός από ντόπια και εισαγόμενα μεταλλεύματα. Θα έχουμε τις βαρύτερες βιομηχανίες του κόσμου σε μια περιοχή εκπληκτικής ομορφιάς και κάποια από τα συνοδά έργα χωροθετημένα σε περιοχή «Νατούρα». Ταυτόχρονα, από το μεταλλείο Σκουριών στο όρος Κάκαβος θα προέρχονται κολοσσιαίοι όγκοι εξόρυξης σε περιοχή που είναι παρθένο δάσος, ενώ θα αποστραγγιστεί το βουνό από τα νερά του, τα οποία αποτελούν το μεγαλύτερο υδροφορέα της Χαλκιδικής», προσθέτει.
Σύμφωνα με μελέτες του ΙΓΜΕ ο διαπιστωμένος ορυκτός πλούτος των μεταλλείων είναι αξίας 22 δισ. ευρώ. Από την πλευρά των επενδυτών ο Πέτρος Στρατουδάκης σημειώνει ότι «αν φτιάξεις μια σύγχρονη επένδυση το περιβάλλον θα προστατευεθεί. Το εργοστασιακό συγκρότημα είναι πλήρως ενταγμένο στο περιβάλλον, το οποίο σέβεται απόλυτα. Οσο για τους υδατικούς πόρους, αυτοί θα διασφαλιστούν».
Πηγή
http://tvxs.gr

Σχόλια