Πλαστικός εφιάλτης σε μπουκάλια, τάπερ, μπιμπερό...


Βραδυφλεγής βόμβα κρύβεται ανάμεσα στα πλαστικά σκεύη, τις κονσέρβες και τα αναψυκτικά, τα οποία, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκλύουν μία επικίνδυνη ουσία-δηλητήριο απευθείας στις τροφές και στα υγρά.


Σύμφωνα με νέες επιστημονικές μελέτες σε πειραματόζωα αλλά και σε ανθρώπους, η ουσία δισφαινόλη Α ευθύνεται για μια σειρά σοβαρών προβλημάτων υγείας, όπως αποβολές, μεταβολές στο ανοσοποιητικό σύστημα, εμφάνιση καρκίνου του μαστού και του προστάτη, παχυσαρκία, πρόωρη έναρξη της εφηβείας, ακόμη και για διαβήτη.

Η ουσία-δηλητήριο κρύβεται στην οικογένεια των πλαστικών από την οποία παρασκευάζονται μπιμπερό, τάπερ, μπουκάλια νερού που χρησιμοποιούν οι αθλητές, πλαστικά μαχαιροπίρουνα, πλαστικά πιάτα, πλαστικά δοχεία, ακόμα και σφραγίσματα.

Παράλληλα, υπάρχει στις εποξειδικές ρητίνες που επικαλύπτουν τα κουτάκια των αναψυκτικών και τις κονσέρβες. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων, ωστόσο, δεν έχει πάρει ακόμα θέση για την επικινδυνότητα της δισφαινόλης Α, καθώς έχει επαναπαυθεί στο όριο των 50μg/kg ημερήσιας πρόσληψης που είχε θεσπίσει η Ε.Ε. το 1986!

Στα επιστημονικά φόρουμ έχουν ανάψει οι συζητήσεις, καθώς τα νέα επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι τα πλαστικά που χρησιμοποιούσαμε τόσα χρόνια άφοβα τόσο ως ενήλικες αλλά και ως βρέφη, πρέπει να μπουν εκ νέου στο μικροσκόπιο.

Ηδη από το 2000 το WWF σε έρευνά του σύστηνε στις κυβερνήσεις των χωρών της Ε.Ε. να απομακρύνουν σταδιακά όλα τα πλαστικά που περιέχουν δισφαινόλη Α, κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε ποτέ.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, οι επιπτώσεις της ουσίας στην ανθρώπινη υγεία προκαλούνται σε πολύ χαμηλότερες τιμές από αυτές που έχει θεσπίσει η Ε.Ε.

«Η ουσία δισφαινόλη Α κρύβεται στα πλαστικά που ονομάζονται πολυκαρμπονικά και συμβολίζονται με το σημείο 7 στο κάτω μέρος του συσκευασίας. Οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία έχουν αφυπνίσει την επιστημονική κοινότητα, καθώς ενδέχεται να βρισκόμαστε προ των πυλών μιας νέας απειλής», υποστηρίζει στην «R» η χημικός μηχανικός Μαρία Βιτωράκη, υπεύθυνη των Οικολόγων Πρασίνων σε θέματα αστικών απόβλητων.

Η έρευνα που αφύπνισε

Η πρώτη μεγάλη έρευνα που συσχέτισε τις επιπτώσεις της δισφαινόλης Α στους ανθρώπινους οργανισμούς πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς επιδημιολόγους του Peninsula Medical School.

Οι επιστήμονες παρατήρησαν πως όσοι από τους 1.455 ενήλικες Αμερικανούς, οι οποίοι συμμετείχαν στην πανεθνική έρευνα, εμφάνιζαν υψηλότερα επίπεδα δισφαινόλης Α στα ούρα τους, είχαν και υπερδιπλάσιες πιθανότητες να νοσήσουν από καρδιαγγειακά προβλήματα και διαβήτη σε σύγκριση με όσους είχαν χαμηλότερα επίπεδα της ουσίας.

Η έρευνα προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις και είχε ως συνέπεια την παρέμβαση οκτώ επιστημόνων προς την κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας, με αίτημα να απαγορευθεί η χρήση της δισφαινόλης Α στην κατασκευή μπιμπερό και άλλων πλαστικών δοχείων.

«Η δισφαινόλη Α δεν είναι βιοσυσσωρεύσιμη, δηλαδή δεν μένει στον οργανισμό. Αποβάλλεται με τα ούρα εντός 24ώρου. Ωστόσο, ανήκει σε μια κατηγορία χημικών ενώσεων που αποκαλούνται “ενδοκρινικοί διαταράκτες”.

Αυτό σημαίνει ότι “μιμείται” τη λειτουργία των ορμονών και συγκεκριμένα των οιστρογόνων, διαταράσσοντας την ενδοκρινική ισορροπία του οργανισμού», εξηγεί στην «R» ο ενδοκρινολόγος καθηγητής Γεώργιος Μαστοράκος.

Καμία αντίδραση από τις ελληνικές αρχές

Η χρήση της δισφαινόλης Α στα πλαστικά που προορίζονται για την αποθήκευση τροφής ή την κατασκευή μπουκαλιών έχει απαγορευτεί οριστικά:

- Στον Καναδά.

- Σε 3 πολιτείες των ΗΠΑ.

- Στην Αυστραλία.

- Στην Ευρώπη, οι Δανοί έχουν απαγορεύσει τη χρήση των πλαστικών που περιέχουν δισφαινόλη Α σε βρέφη έως 3 ετών. Οι γαλλικές αρχές, θορυβημένες από τις μελέτες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, απέσυραν πρόσφατα από την αγορά 28.000 μπιμπερό, ενώ έχει μπει στην ατζέντα η οριστική απομάκρυνση των πλαστικών της δισφαινόλης.

Και ενώ τα «ένοχα» πλαστικά έχουν ήδη απομακρυνθεί από διάφορες χώρες του κόσμου, ο ΕΦΕΤ στη χώρα μας «ποιεί την νήσσαν».

Υστερα από ερώτηση του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛΚΕΚΑ) και του προέδρου, Βασίλη Λύγκα, για την επικινδυνότητα της ουσίας, ο ΕΦΕΤ δεν μπήκε καν στον κόπο να απαντήσει για την επικινδυνότητα της δισφαινόλης Α, αφήνοντας τους πολίτες έκθετους στη χρήση πλαστικών συσκευασιών που εμπεριέχουν την ουσία-δηλητήριο.
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.ecofinder.gr

Σχόλια