Τσάι και πετρέλαιο.

thumb













Της Βάλιας Μπαζού
Η πρώτη ανάγνωση της ήττας Ομπάμα στις ενδιάμεσες εκλογές μπορεί, στις μέρες που ζούμε στη χώρα μας, να μην αφορά κανέναν. Δυστυχώς, όμως, μας αφορά άμεσα, όπως και ολόκληρο τον πλανήτη.
Γιατί επί της ουσίας, δεν κέρδισαν απλώς οι Ρεπουμπλικάνοι και δεν ενδυναμώθηκε απλώς η όλο και αυξανόμενη εσωρεπουμπλικανική τάση του «tea party»,της νέας πολιτικής κίνησης που βρίσκεται 500 χρόνια πίσω και από τα γουρούνια.
Στην πραγματικότητα οι μεγάλοι νικητές είναι το πανίσχυρο λόμπι του πετρελαίου και του άνθρακα, το πανίσχυρο λόμπι εκείνων που αντιτίθεται στην λήψη κάθε ουσιαστικού μέτρου για τη μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή.
Στην πραγματικότητα οι μεγάλοι νικητές είναι οι μεγαλύτεροι ρυπαντές, οι μεγαλύτεροι «βρωμιάρηδες» του πλανήτη.
Επί της ουσίας νικητές είναι όλοι εκείνοι που μεθοδικά και απροκάλυπτα αμφισβητούν το προφανές και σύσσωμη την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Το Ρεπουμπλικανικό κόμμα είναι το μοναδικό στον κόσμο που όχι απλώς αντιτίθεται στην υιοθέτηση μιας νέας πολιτικής για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής, αλλά που αμφισβητεί την ίδια την κλιματική αλλαγή. Είναι το μοναδικό κόμμα στον κόσμο που αμφισβητεί ότι οι ανθρώπινες δραστηριότητες έχουν επηρεάσει δραματικά το κλίμα του πλανήτη, με πρωτόγνωρες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία, την οικονομία και το περιβάλλον.
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Ομπάμα αμέσως μετά την ήττα του επεσήμανε ότι, τουλάχιστον, για τα επόμενα δυο με τρία χρόνια ο πλανήτης δεν πρέπει να περιμένει κανένα μέτρο για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα από τις ΗΠΑ, αφού το «μαγαζί» άλλαξε χέρια και τα νέα αφεντικά, οι Ρεπουμπλικάνοι, δεν πρόκειται να περάσουν ούτε ένα δειλό, ούτε ένα έστω άτολμο μέτρο. Γιατί και τα μέτρα του Ομπάμα, δειλά και άτολμα ήταν σε σχέση με τις επιταγές της κοινής λογικής.
Και όλα αυτά ενώ η παγκόσμια κοινότητα θα κληθεί τον Δεκέμβριο στο Μεξικό, στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα, να αναλάβει για άλλη μια φορά τις ευθύνες της απέναντι στις επόμενες γενιές. Διάσκεψη στην οποία για μια ακόμα φορά οι σκληρά δοκιμαζόμενες από την κλιματική αλλαγή αναπτυσσόμενες χώρες θα βρεθούν στη γωνία.
Ελπίζουμε μόνο ο θρίαμβος των «βρωμιάρηδων» στις ΗΠΑ να μην επηρεάσει την εύθραυστη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη στιγμή, μάλιστα, που το λόμπι του πετρελαίου και του άνθρακα αρχίζει να ρίχνει τα «δίχτυα» του και στη γειτονιά μας.
ΠΗΓΗ
http://topontiki.gr

Σχόλια