Ο πολιτισμός δεν θα μολύνει τους Αγιορέο .

 
Το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Λονδίνου ματαίωσε τη φιλόδοξη επιστημονική αποστολή που είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει στα απάτητα από «πολιτισμένους» ξένους τροπικά δάση της Παραγουάης, μετά τους φόβους που εκφράστηκαν από τη διεθνή κοινότητα και κοινωνικούς ανθρωπολόγους για τις συνέπειες που θα είχε η «επαφή» των επιστημόνων με τις απομονωμένες φυλές που ζουν στην περιοχή.

Οι επικριτές τόνιζαν ότι η αποστολή στο παρθένο δάσος του Γκραν Τσάκο στο βόρειο τμήμα της χώρας θα μπορούσε να εξελιχθεί σε γενοκτονία για την αυτόχθονη φυλή των Αγιορέο, αφού αυτοί δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τον «πολιτισμένο» κόσμο και το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις ξενόφερτες ασθένειες. Η επαφή με ιούς και μικρόβια τα οποία θα έφεραν οι επιστήμονες της αποστολής θα εξέθεταν τη φυλή σε μολυσματικές ασθένειες που θα μπορούσαν να την αφανίσουν, όπως άλλωστε απεδείχθη περίτρανα πριν από πέντε αιώνες κατά την κατάκτηση της ηπείρου από τους ισπανούς «κονκισταδόρες». Και πέρα από τα νοσήματα όμως, οι ανθρωπολόγοι προειδοποίησαν ότι κάθε επαφή της επιστημονικής ομάδας με τους ιθαγενείς θα προκαλούσε τέτοιες «διαταραχές» στον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους ώστε θα μπορούσε να οδηγήσει στον αφανισμό τους.

Σκοπός της αποστολής, στην οποία θα συμμετείχαν 100 άτομα και θα στοίχιζε περίπου 350.000 ευρώ για έναν μήνα, ήταν η καταγραφή νέων ειδών φυτών και εντόμων. Η διεύθυνση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ανακοίνωσε ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τους προβληματισμούς για την υγεία των ιθαγενών και αναβάλλει το ταξίδι στην Παραγουάη, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος της χώρας βρίσκεται σε συνομιλίες με εκπροσώπους των Αγιορέο. Το μουσείο πάντως επιμένει ότι η αποστολή καταγραφής της βιοποικιλότητας στο παρθένο δάσος του Τσάκο είναι σημαντική για τη μελλοντική διαχείριση του ευαίσθητου οικοσυστήματος της περιοχής.

Η περιοχή του Γκραν Τσάκο, ένα χαμηλό οροπέδιο που εκτείνεται μεταξύ της Παραγουάης, της Βολιβίας, της Βόρειας Αργεντινής και της Βραζιλίας, αποτελεί μια από τις τελευταίες μεγάλες εκτάσεις στη Νότιο Αμερική που καλύπτεται από υποτροπικά δάση, λιβάδια και σαβάνες. Πρόκειται για τον μοναδικό τόπο εκτός του τροπικού δάσους του Αμαζονίου όπου ζουν φυλές ιθαγενών που δεν έχουν έρθει ποτέ σε επαφή με τον σύγχρονο κόσμο.

Οι τελευταίοι «ανέγγιχτοι» άνθρωποι στη Γη
Οι ανθρωπολόγοι υπολογίζουν ότι στην ευρύτερη περιοχή του Τσάκο ζουν σήμερα περίπου 150 Αγιορέο, που είναι χωρισμένοι σε πέντε ή έξι ομάδες και δεν έχουν έρθει σε επαφή με τον σύγχρονο πολιτισμό, από τον οποίο άλλωστε έχουν πικρή πείρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1950 ο αριθμός τους άγγιζε τις 5.000, όμως έκτοτε οι προαιώνιοι αυτοί κάτοικοι του τροπικού δάσους αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή διωγμένοι από κτηματίες, κτηνοτρόφους και ιεραποστόλους. Σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν απομείνει λίγες μόνο ομάδες απομονωμένων φυλών: 67 στη Βραζιλία, περίπου 30 στην Παπούα Νέα Γουινέα, 15-18 στο Περού και ορισμένες ακόμη στη Βολιβία, στην Παραγουάη, στην Κολομβία και στο Εκουαδόρ.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ http://www.tovima.gr

Σχόλια