Τα πλαστικά απορρίμματα σκοτώνουν τις χελώνες στην Αδριατική.


 
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μια στις τρείς χελώνες στην Αδριατική έχουν υπολείμματα πλαστικού απορρίμματα στο έντερο τους, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.
Πολλοί θαλάσσιοι οργανισμοί πέφτουν θύματα των αποβλήτων λόγω κατάποσης ή παγίδευσης, ενώ ταυτόχρονα υφίστανται και τις επιπτώσεις της υποβάθμισης του θαλάσσιου περιβάλλοντος που προκαλούνται από τη δράση της τριβής απορριμμάτων στον βυθό.
Τα πλαστικά απορρίμματα διασπώνται σε μικρότερα κομμάτια και μετά εισχωρούν στη διατροφική αλυσίδα του θαλάσσιου οικοσυστήματος ή ξεβράζονται στις ακτές.
Ο βυθός της Αδριατικής είναι από τους μολυσμένους της Ευρώπης.
Τα μικροσκοπικά πλαστικά κομμάτια μοιάζουν με πλαγκτόν, με αποτέλεσμα να μπερδεύονται τα ψάρια και τα θαλασσοπούλια και να τα τρώνε. Η «τοξική» τροφή δεν λιώνει μέσα στα ψάρια με αποτέλεσμα να τρέφονται συνεχώς.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα από νεκρές χελώνες και εντόπισαν υπολείμματα πλαστικών σκουπιδιών στο έντερο τους.
Από τις σημαντικότερες περιοχές διατροφής των θαλάσσιων χελωνών στη Μεσόγειο είναι η Αδριατική.
Οι χελώνες απειλούνται από τα δίχτυα των αλιευτικών σκαφών και από τη ρύπανση της θάλασσας, αφού συχνά μπερδεύουν τα πλαστικά απορρίμματα με μέδουσες και τα τρώνε.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να φράζει το πεπτικό τους σύστημα.
Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ζάγκρεμπ εξέτασαν περίπου 54 θαλάσσιες χελώνες και διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 1/3 είχε καταναλώσει πλαστικά απορρίμματα.
Για μια χελώνα, αρκούν λίγα γραμμάρια από υπολείμματα πλαστικών σκουπιδιών για να φράξουν το πεπτικό της σύστημα.
Σε μια χελώνα οι επιστήμονες ανακάλυψαν 15 μικρά πλαστικά κομμάτια στο στομάχι της, τα οποία «είναι πιθανό να προκάλεσαν το θάνατο της».
ΠΗΓΗ
http://www.econews.gr

Σχόλια