Οικο-εκπλήξεις στην πρώτη διαβούλευση για την «Ελληνικός Χρυσός ».

Με μία ακτιβίστικη ενέργεια των οικολόγων και μία παράλληλη συζήτηση στην Ιερισσό, άρχισε το πρωί και ολοκληρώθηκε η πρώτη δημόσια διαβούλευση για την « Ελληνικός Χρυσός» στον Πολύγυρο για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της επένδυσης του 1 δις ευρώ.
 
Τα ερωτήματα που τέθηκαν εστιασθηκαν, βασικά, σε δύο σημεία :

1.τα νερά, που μπορεί να χαθούν από την μεταλλευτική δραστηριότητα, οπότε  γεννιέται ένα ζήτηση υδροδότησης χιλιάδων κατοίκων του δήμου Αριστοτέλη και ιδιαίτερα του παράλιου μετώπου, και
2.των Σκουριών και της εκμετάλλευσης , αν δηλαδή θα είναι υπόγεια, υπέργεια η θα ακολουθηθεί ένα μικτό σύστημα.
Στις απαντήσεις τους η εκπρόσωπος του υπουργείου Μαργαρίτα Καραβασίλη και ο εκπρόσωπος της εταιρείας Πέτρος Στρατουδάκης είπαν ότι:
- θέμα με τα νερά δεν θα υπάρξει και αναφέρθηκαν και σε φράγμα που θα γίνει στο Γομάτι έτσι ώστε η ανησυχία της κοινής γνώμης να καταλαγιάσει, και
- στις Σκουριές θα ακολουθηθεί ένα μικρό σύστημα εκμετάλλευσης  με το 1/4 της δραστηριότητας υπέργεια και τα 3/4 υπόγεια και ότι τα άχρηστα υλικά θα χρησιμοποιούνται για την λιθογόμωση των στοών που θα δημιουργηθούν.
Την ώρα της δημόσιας διαβούλευσης οι οικολόγοι πράσινοι σήκωσαν πανώ με το σύνθημα  Η ΣΙΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΟΣ.ΑΝΤΙΣΤΑΘΕΊΤΕ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ.  και η εκπρόσωπος τους Ελεάννα Ιωαννίδου  παρεμβαίνοντας δήλωσε ότι " η επένδυση αυτή θα καταστρέψει το βουνό, τη θάλλασσα, το νερό και θα στραγγαλίσει πολύ περισσότερες θέσεις εργασίας από αυτές που θα δημιουργήσει".
Την ίδια ώρα ο απερχόμενος δήμαρχος Σταγείρων Ακάνθου  Μιχάλης Βλαχόπουλος οργάνωνε στην Ιερισσό δημόσια αντιδιαβούλευση κατά της διαδικασίας που ακολουθήθηκε.
Οι μετέπειτα κινήσεις προβλέπουν :
- συνεδρίαση των δημοτικών συμβουλίων τριών δήμων που εμπλέκονται στην επένδυση και τοποθέτηση τους επί των περιβαλλοντικών όρων. Αυτόζητείται να γίνει στις 4 Δεκεμβρίου.
- συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, εντός Δεκεμβρίου και τοποθέτηση του επί των ίδιων όρων.
Κατά τη δημόσια διαβούλευση αποφασίσθηκε να οργανωθεί παρόμοια εκδήλωση στις 10 Δεκεμβρίου στην Ιερισσό . 
ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ
http://www.enet.gr

Σχόλια